Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Министър Божидар Димитров и Братя Диневи вдигат храм на Свети Андрей Първозвани
Автор: Екип Burgas24.bg 16:25 / 16.08.2009Коментари (0)927
©
Министърът по вероизповеданията Божидар Димитров обяви първата си инициатива край Несебър вчера. Държавата се присъединява към усилията на предприемачите Братя Диневи за възстановяване на средновековния манастир „Свети Андрей Първозвани" край бургаския град Свети Влас.

Възстановяването на храма е поредната спомоществователска инициатива на Диневи, държавата ще участва с малък процент от средствата, необходими за реставрацията, уточни министър Божидар Димитров. Тези средства били предварително включени в държавния бюджет, който предвижда субсидии за възстановяване на храмове на всякакви вероизповедания на територията на Република България. През миналата година сумата е била 3,5 млн лева. „Надявам се, че въпреки кризата, тази сума ще бъде увеличена", обяви Божидар Димитров.

Министърът за българите в чужбина, който отговаря и за вероизповеданията, посети планината край град Свети Влас, където се намират останките на манастира. В този район Свети Андрей Първозвани е установил една от първите християнски общини в България при апостолическата си обиколка покрай бреговете на Черно море през 55 година след новата ера. Свети Андрей се нарича Първозвани, понеже първи от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. След възнесението на Господа той предприел обиколка по бреговете на Черно море - в това число и по българската му част, където учредил едни от първите християнски общности.
През Средновековието в памет на Свети Андрей край днешния Свети Влас е била издигната голяма средновековна църква, която е била част от манастир. По-късно църквата е била разрушена, запазен е малък параклис с аязмо, където местното население от незапомнени времена се събира да празнува, уточни Божидар Димитров. Той благодари на спомоществователите Братя Диневи за тяхната дарителска дейност от името на българската държава и припомни, че те са финансирали строителството на параклиса на Петрова нива, реставрацията на десетки църкви, както и паметника на Капитан Петко войвода в Рим, а напролет започват строителството на нова църква в Несебър - „Св. Св. Кирил и Методии".

Наскоро Диневи възстановиха друг средновековен манастир - „Свети Власий" в едноименния град. През юни т.г. вселенският патриарх Вартоломей подари на храма частица от Светите мощи на светеца и сега църквата стана обект за посещения на множество поклоници от православните страни. „Вселенският патриарх пое ангажимент да дари Свети мощи и на църквата „Свети Андрей Първозвани", когато я възстановим", обяви Божидар Димитров.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: