Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Михаил Куцев: Spirit of Burgas e фестивал номер 1 в България
Автор: Екип Burgas24.bg 10:00 / 31.12.2009Коментари (2)1986
©
Изминалата година в Бургас освен с традиционно богатата криминална хроника, ще се запомни и с голямото израстване на града като фестивален център. Няколко големи и много успешни фестивала се организираха в града през лятото, през цялата година имаше интересни концерти. Отличната организация остави много добри впечатления и логично доведе до позитивни отзиви и от страната и от чужбина. С един от главните виновници в Бургас да се организират толкова успешни фестивали е Михаил Куцев - шеф на ОП "Летен театър, фестивали и концерти", който любезно отговори на въпросите на Burgas24.bg:

- Г-н Куцев, как оценявате постигнатото през изминалата 2009-а година?

- Изключително доволен съм от изтеклата година. Всички фестивали, които организирахме, преминаха при особено голям успех, добро медийно отразяване и посещаемост. Spirit of Burgas бе отличен на много места, чакаме още да видим класирането в категорията "Best Medium Sized Festival", където тази година влезнахме в топ 10. Фестивалът на пясъчните фигури също премина при голям успех и счупи всички рекорди - за двата месеца в които се проведе, беше посетен от около 70 000 души, което донесе сериозни приходи в общинския бюджет. Международният фолклорен фестивал премина при пълен капацитет на Летния театър, бе отразен по много национални и международни медии, имаше доста добри отзиви. Рейтингите на "Бургас и морето" също са много добри, показаха над милион и половина зрители. Всичко, което направихме премина при особено голям успех, сега вече гледаме напред догодина всичко да бъде още по-добре.

- Кой от фестив
© Burgas24.bg
алите смятате, че бе най-добър?


- За щастие бяха много малко минусите в организацията тази година. Ще отлича два от тях, които трудно ги различавам по успех, въпреки че нямат много допирни точки - това бяха Spirit of Burgas и Фестивалът на пясъчните фигури. От гледна точка на организацията бяха добре направени, посещаемостта бе добра, на Spirit-а нямаше инциденти, за пясъчния фестивал няма и предпоставки за инциденти, фигурите издържаха. Мисля, че фестивалът на пясъчните фигури бе посетен от хора от най-много различни държави.

- Да очакваме ли някакви изненади за догодина?

- Нови проекти едва ли ще организираме, тъй като трудно ще направим нещо в условията на финансова криза. За фестивалите няма европейско финансиране, разчитаме само на общинския бюджет, спонсорите са много малко. Ще разчитаме да задържим сегашното ниво и да подобряваме настоящите проекти.

- До къде е стигнала организацията на Spirit of Burgas 2010?

- Имахме амбицията да обявим някои от основните хедлайнери още през тази година, но имахме малко разминаване с комуникацията, някои от изпълнителите са зад океана. Някои от групите ще ги обявим до около месец, и за тях ще се говори още 6 месеца след като ги обявим - както миналата година. Амбицията ни е всяка година да израстваме и да има все по-сериозни имена от предходната година. Текат много преговори, но не можем да обявим нищо предварително, тъй като има конфиденциалност преди да се сключи договора за участие.

- Смятате ли, че Бургас може да се наложи като важен европейски фестивален град?


- Наистина вече сме на едно сериозно европейско ниво. В София също се организират различни концертни фестивали, но модела, който е на Спирита е уникален за България. Това е най-популярният модел фестивал в Европа - с много разнообразни сцени, места за къмпинг и нощувки. Spirit of Burgasо е направен по всички стандарти на европейските фестивали, по
©
дкрепя се от европейски медии - първата година ни подкрепи MTV, това издание и други медии. Попадането му за втора поредна година сред най-добрите европейски фестивли, говори че е много успешен. Според мен след само две издания това вече е водещия фестивал в България.

- Чуха се различни негативни мнения около Spirit of Burgas, така ли е и в Европа?

- В целия свят има хора, които са недоволни от нещо - за жалост в България тези хора са повече. В бургас лошо впечатление направи, че основните критици на фестивала са на местна почва. Смятам, че тези мнения са само провокация, тъй като фестивала се организира с ноу-хау от Западна Европа - няма замърсяване на околната среда или високи нива на шума. Всички слухове са измислици, които не могат да бъдат доказани. Това са просто недоброжелатели, които не искат тук да има фестивал поради някаква причина. Основният проблем при нас и при всички фестивали е шумът, който се вдига. За наше щастие хората, които живеят в района на фестивала започват да разбират ползите - идват много нови хора, съживяват града, раздвижват икономиката. Живущите в района вече смятат, че ще изтърпят тридневния шум, това само докарва много хора в града. Видяхме, че втората година имаше доста сериозно увеличаване на посещаемостта, а хората спират да се дразнят и виждат ползите. Мислим всякакви начини да ограничим шума, тази година беше далеч по-добре в този аспект, много малко са негативните отзиви.

- С какво ще запомните 2009 година?

- Не само аз, ами може би всички, които присъстваха на Spirit of Burgas ще запомнят 2009-а с участието на Faith No More - група от световен мащаб, за тях много се говореше и преди и след фестивала.

- Какво пожелавате на бургазлии за 2010 година?

- На хората пожелавам много здраве, а за Бургас може само да пожелаем още много хубави неща да се случват в града.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
аз само да кажа че не съм от Бургас и се опитах да намеря къде са тези пясъчни фигури ама така и не успях защото нямаше нито една табела която да насочва - или поне аз не видях такава. За това в бъдеще ако може да се помисли за такива табели или карта с местата и датите когато ще се организират събитията ще бъде много много хубаво.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: