Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Михаил Куцев: Ще поправим грешките на Spirit of Burgas от миналата година
Автор: Екип Burgas24.bg 15:19 / 14.07.2010Коментари (1)1803
© Burgas24.bg
За музикалния фестивал Spirit of Burgas, месец преди неговия старт, говори директорът на общинското предприятие "Летен театър, фестивали и концерти" и главен виновник фестивалът да съществува - Михаил Куцев:

- За трета поредна година се организира фестивалът - "Spirit of Burgas". Успя ли за това кратко време фестивалът да събере фенове, да се наложи не само у нас, но и в чужбина ?
- За първите две участия вдигнахме доста високо летвата. За това време фестивалът "Spirit of Burgas" се очерта, като най-значимото, най- мащабното музикално събитие в България. Популярността му нараства. Същевременно сме се постарали тази година да вдигнем още по- високо летвата и очакванията ни са да се увеличи посещаемостта, а от там и популярността на фестивала.

- Остава ли непроменено мястото - Централен Бургаски плаж?
- Място си остава на Централния Бургаски плаж, датите са от 13 до 15 август. Фестивалът основно печели популярност и от това, че се осъществява на плаж. Това е едниствения многожанров фестивал в Европа, който се прави на брега на морето, а сцените са разположени на самия плаж, така че фестивалът отново ще е на същото място.

- Много почитатели на музиката наистина разбраха за този фестивал. Не малко от тях пътуват с автомобилите си до Бургас. Как ще се погрижите за паркирането?
- Това е приоритет и на предходните участия и сега, тъй като наистина доста от хората идват с автомобилти се. Предвидени са специални зони за паркиране в дните на фестивала. Разположени са в страни от хотел "Приморец" и пред него. Има и няколко общински места за паркиране, които специално за трите дни фестивални дни ще бъдат предназначени за гостите. В седмицата преди началото на фестивала всичко това ще бъде широко оповестено в медиите, както и ще бъдат поставени указателни табели, за да може гостите да се ориентират къде да паркират автомобила си. Работим в тази връзка, а и в предходните години доказахме, че се справяме добре. Нямаше големи задръствания, или ако имаше бяха за кратко време. Имаше достатъчно места за паркиране.

- Колко ще бъдат сцените на плажната ивица и какво ще може да се слуша на тях?
- За сега за тазгодишното издание предвиждаме шест сцени. На главната сцена ще се представя разнообразна музика, няма преобладаваща. Там ще гостуват световноизвестни групи, подкрепени от най-добрите български музиканти, изпълнители и състави, които са се доказали през годините и са показали,че могат да бъдат популярни както в България, така и в Европа. Освен това, втората по популярност сцена на фестивала е рок сцената, на нея ще гостуват основно от по-твърдия звук групи. Ще има джаз и блус сцена. Миналата година тя беше открита за първи път, но бе приета доста успешно. Предвиждаме сцена за алтернативна музика от типа на пънк, ска и по- модерни младежки течения. Има и сцена за реге музика. В момента разработваме проект за още една сцена, но за сега няма да я обявя, защото не е сигурно дали ще стане и как ще стане и точно как ще се казва.

- Във връзка с това, че тези сцени са открити, помислено ли е за тяхната звуковата изолация? Не е тайна, че първата година имаше оплаквания за шум от близо живеещи граждани, по какъв начин ще бъдат гарантирани правата им, и ще бъдат ли компенсирани по някакъв начин?
- Първата година имаше оплаквания, но през втората година за наше щастие тези оплаквания драстично намаляха. Няколко са нещата, които правим в тази връзка. Първо, на всички сцени звуковите системи са така разположени, че звукът е обърнат в посока към морето. Това са модерни аудио системи, които не позволяват звука да отива в страни. Естествено има шум, чува се, но сме се постарали да е в максимално малък район на града. Освен това, на тези хора, които живеят най-близо до фестивалното градче, които няма как да не чуват страничните шумове на тях предоставяме безплатен вход за фестивала. Миналата година това беше успешно. Някои се възползваха от входа и бяха на фестивала за три дни. Други решиха да продадат билетите си и може би с тях да отидат на почивка. Това си е тяхно право. Въпросът е, че оплакванията значително намаляха. Тази година ще бъде по същия начин.

- Тази година обаче до фестивалното градче има хотел. Водени ли са някакви предварителни разговори с управата ?
- Постоянно сме в комуникация. Не виждам да има проблеми. Те са запознати и разбират значимостта на проявата за град Бургас. За сега много колегиално се справяме с комуникацията. Естествено управата на хотела си има начини да компенсира хората за тези три дни на повече шум. Надявам се за бъдеще да има пакети, които да включват посещение на фестивала за този хотел и ние сме го предложили. Освен това ще настаним там голяма част от екипите и групите, които ще участват, така че ползите ще са взаимни.

- Колко посетители очаквате тази година по предварителни данни?
- Очакваме и се надяваме да бъдат повече от миналата година, което означава да има около 35 000 - 40 000 души.

- Ще успее ли градът ни да ги поеме, има ли достатъчно база?
- Би следвало да може да ги приемем. Това са по 12 000 до 15 000 души на ден. Хотелската база се запълва на сто процента и от това няма лоши последствия. Бизнесът е доволен. Храна и заведения има за всички. Няма никакъв проблем Бургас да поеме толкова хора наведнъж, дори и повече може, но самото място няма възможност за повече.

- Ще има ли и тази година палатков лагер, за колко палатки? Миналата година имаше такъв и той бе предпочитан от любителите на природата, а и така имаха възможност да посрещат изгрева на бургаския плаж.
- Палатковият лагер ще го има. Това е и част от световната практика и политика за подобни фестивали. Много са хората, които предпочитат да използват палатка за пренощуване. Тази година имаме запитвания и заявки от всички краища на Европа. Той се разполага за около две хиляди палатки с всички необходими тоалетни и бани.

- Как ще бъде осигурен редът? Кой осигурява охраната и какъв ще е редът?
- Същата фирма ще е както в предходните години. До сега те се справяха много добре и са добри професионалисти. Те уреждат входно - изходния режим и сигурността на целия фестивал. Естествено с помощта на полиция и общинската служба за охрана.

- Миналата година имаше известно недоволство при забавянето на входа на фестивалното градче. Ще бъде ли избегнат този проблем тази година и как?
- Това е отчетено. Проблемът беше само първата вечер. Много са факторите за това. Нашите грешки сме ги видели и те ще бъдат оправени тази година. Ще бъдат отворени допълнително входове. Освен това входът ще е така организиран, че да не се позволява струпване на хора пред централния вход, а да се движат по определен път, по който ще ги насочваме. Това няма да позволи на едно място да се струпа множество от хора, защото това е предпоставка за инциденти. Имаше и друг фактор, който оказа влияние на струпването миналата година и за това ще използвам случая да приканя всички, които ще посетят фестивала да не пристигат в последните часове. Входовете ще бъдат отворени по-рано, а самото идване в последния момент е една от причините да се струпат толкова много хора. За това колкото по-рано се организират да влязат, толкова по-спокойни ще са и самите посетители. Миналата година, тези които дойдоха в 19.00 часа минаха за пет минути.

- Какво е новото тази година при организирането на фестивала?
- Участниците на главната сцена са подбирани от актуални в момента групи, които до момента никога не са идвали в България с изключение на "Prodigy". Те преди десет или единадесет години бяха у нас за един малко насилен концерт. Все повече се стремим да вкараме фестивала в европейски рамки с актуални групи, които стават и все по-популярни в България. Другото ново е, че тази година главната сцена ще бъде с доста по-големи размери и най-вероятно няма да е от България, а ще бъде от Сърбия, където сме в прекрасни отношения с другия голям балкански фестивал "Exit fest". В контакт сме с техните организатори, което за нас е чест, защото този фестивал е може би най-популярният в Източна Европа. Това сътрудничество с тях ще бъде още едно вдигане на нивото на "Spirit of Burgas".

- Месец преди неговото начало кои са групите, които със сигурност ще гостуват в Бургас? Кажете по нещо за тях?
- На главната сцена в първият ден на фестивала излизат "Apollo 440" и след тях известните "The Prodigy". Двете групи са малко по- електронно ориентирани. "The Prodigy" са в момента една от най-добрите групи за свирене на живо. Миналата година получиха европейските фестивални награди за хедлайнер на годината. Имаха много силни участия и тази година са при нас. Обещават разтърсващо шоу. Те имат да се реваншират пред българска публика и освен това са много очаровани от факта, че ще пеят на самия плаж. Очакваме от тях наистина грандиозно шоу. Освен че е доста известна група, те имат и доста впечатляващи аудио-визуални ефекти. Няма да забравя репликата на мениджъра по продукцията, който отговаря за звука и за сцената, който каза: "Това е едно доста шумно шоу и Бургас трябва да бъде подготвен за това избухване". Участието им е в ранните часове и това не е предпоставка да се притесняват хората. След като хедлайнерите приключат участието си на главната сцена първата вечер, тя се превръща в данс сцена и там ще се изяви DJ Andy C.

Вторият ден на фестивала на сцената излиза бившият вокалист на групата "House of Pain" - Евърласт, който в момента основно твори в бус и рок жанра. След него на сцената се качват британците от "Unkle", също доста популярни в Европа, свирещи модерен трип-хоп. Те също имат впечатляващо аудио-визуално шоу. След тях е бивш техен член DJ Shadow, който е със собствена банда.

Последната вечер на фестивала имаме потвърждение от бившият вокалист на групата "System of a Down" - Серж Tанкиан със своята банда. Свирят основно рок като експерементират и със симфоничен оркестър. Разбира се тук няма да има цял симфоничен оркестър, но е поръчал щрайх, за който чакам потвърждение от Бургаската опера. Това ще са няколко инструмента - цигулки, чела и валдхорни. Обещава да е доста интересно неговото участие. След него на сцената е може би най-интересния участник - групата "Gorillaz", които са виртуална банда. Всъщност има реални изпълнители, които свирят на живо на сцената, но през по-голямата част от участието им те са скрити зад огромни видео екрани, на които хората наблюдават анимационни герои, които свирят на инструментите. Това е един интересен проект на бившия вокалист на групата Blur Damon Albarn, който за съжаление няма да присъства и това е разликата между "Gorillaz" и "Gorillaz Sound System", но цената с негово участие е много висока, а и нямат практика да уастват в много фестивали. Имат две -три участия за цяла година, но все пак това е групата "Gorillaz" и всичките й фенове са в очакване на тяхното шоу. Те до скоро изобщо не правеха концерти, така че тази година това ще е едно от най-интересните неща на фестивала. След като те приключат на сцената се качва бащата на хип-хопа и един от първите рап изпълнители в историята, може би един от най-известните - Grandmaster Flash. Той обаче ще се изяви като диджей и няма да го чуем да пее, но е на преклонна възраст и трябва да ни радва фактът, че идва.

- Обещаваща програма предлага тазгодишния фестивал, а ще имали латино сцена. Минала година тя събра много почитатели?
- Латино сцената придаваше доста голям колорит на фестивала, там няма толкова жива музика колкото танци, хубави костюми, красиви девойки. Тази година обаче няма да има латино сцена и причината е единствено в източника на финансиране. Тази сцена беше изцяло финансирана от спонсори, които тази година са решили да участват като партньори на целия фестивал. А и е хубаво всяка година фестивалът да е различен.

- Кога свършиха промоционалните билети за фестивала, доколкото зная вече няма?
- Предварителната продажба приключи още през май. Имаше голям интерес към промоционалните билети. В момента за трите дни на фестивала билета е на цена от 120 лева. Ще има повишение в дните на самия фестивал.




Още по темата: общо новини по темата: 55
05.11.2010 »
14.10.2010 »
07.10.2010 »
22.09.2010 »
21.09.2010 »
20.08.2010 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
издишатеееее с тия глупави групи фестивал не се правиркато искаш голям фестивал извикай хубави групи с един everlast няма да стане само
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: