Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Мери бойс бенд" покорява света с песни за Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:26 / 11.09.2009Коментари (0)1260
©
"Началото на създаването на една песен е именно красивата мелодия, която да може да бъде изпята дори само с една акустична китара", сподели Мери за най-новото парче на групата „Мери бойс бенд". "Дългият път към дома" е песен за Бургас и е от четвъртия студиен албум на бандата.

В клипа на песента могат да се видят точно местата, които всички ние обичаме в Бургас - Морската градина, Моста на града, Грамофона, плажа - символите на града. "Много е романтично и носи идентичността на един уникален град. Има някаква носталгия и времето като че спира, когато сме в Бургас", сподели още бургаското момиче.

Всъщност в групата не само тя, а трима от петимата участници са от Бургас. И тримата са възпитаници на Математическата гимназия.

„Мери Бойс Бенд" е създадена в началото на 1994 г. от бургазлиите Мария, Илиян Георгиев и Мирослав Мутафчиев. Докато са студенти, тримата започват да свирят в нощните клубове в столицата. Още същата година като група печелят конкурса за млади изпълнители на „Хит Минус Едно" в БНТ. Като награда музикантите записват първата си авторска песен „Къде избяга вятърът", а после правят първото си национално турне.

През януари 1995г. към групата се присъединяват още двама членове - Стефан Чобанов и Божидар Тренков. Петимата свирят за първи път заедно в прочутия тогава „Кънтри Клуб" в София. Музикантите смятат тази дата за рождена на групата.

До края на 1995 г. „Мери Бойс Бенд" записва две свои авторски песни по поръчка на БНР и бързо става една от най-популярните групи. Още през следващата година печели награда за „Най-добра група" на Арт Рок Център и е поканена от немски продуценти за запис на класически рок песни на Deep Purple, Pink Floyd и Led Zeppelin със симфоничен оркестър. Групата продължава и живите си участия в клубове и на концерти из България и през 2001 г. издава първия авторски си албум „Непознати улици".

Едноименната песен се задържа в класациите за рекордно дълго време (в Българският Топ 100 - радио-класация за световна музика - песента остава повече от 100 седмици, като 50 от тях е в челната десетка). През 2002 г. „Мери Бойс Бенд" е номинирана на наградите на БГ Радио в пет различни категории: БГ дебют, БГ албум, БГ песен, БГ текст, както и за кавърверсия на песента „Есен". Същата година групата печели първо място с вота на публиката на Международния телевизионен фестивал в Албена.

През 2004 г. групата свири на мегаконцертите в Албена, Слънчев Бряг и Банско заедно със световноизвестните "No Mercy", "Boney M", "Eruption", "Gibson Brothers", "Racey", а за промоцията на техния втори албум „Само за теб" като специални гости за първи път в България пристигат „The Kelly Family". Двете групи продължават да работят заедно и по други проекти.

Всички сингли от следващия албум „Само за теб" влизат в десетката на Българския Топ-100 и той е номиниран за БГ албум на 2004 г. Песни на „Мери Бойс Бенд" се въртят в ефира на всички големи радиостанции в Белгия, Франция и Холандия. През декември 2004 г. групата издава в Белгия албума „Distant Streets - compilation", който включва английски версии на песни от първия и втория й албум.

През 2005 г. „Мери Бойс Бенд" записва в Белгия, заедно с госпъл хор от Брюксел, песента „Running Over", която излиза в компилация с песни на белгийски изпълнители. Няколко месеца след това „Мери Бойс Бенд" участва заедно с „Boney M" и "Eruption" в концерт, на който групата свири повече от час пред белгийска публика английските версии на свои авторски песни. Концертът е рекламиран в белгийските медии и е съпътстван от много интервюта на групата за вестници и радиостанции.

През 2006 г. групата пуска на музикалния пазар концерт-промоцията на албума „Само за теб" и е номинирана от слушателите на БГ радио за Група на годината. Днес „Мери Бойс Бенд" е една от популярните групи в България, чиито песни се въртят и по MTV.

Хората ги откриват в интернет, особено тези, които от години живеят в чужбина. Тогава започват интересни кореспонденции. Мария разказва как преди време, по молба на младо семейство българи в Америка, изпраща синбег на „Непознати улици" по интернет, за да озвучат с него сватбата си.

Мария, малката дъщеря на Мария и Мирослав учи пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков". След няколко години тя ще изучава песента на майка си „Непознати улици", тъй като е включена в учебниците по музика за 7-ми клас. Към учебника е издаден и сборен диск, който включва оригинала и инструментал на песента.

Мери (Мария Мутафчиева) е не само вокалистка на групата, а автор на музиката и текстовете на песните. "Ние не правим музика на всяка цена, а такава, която да стига до съмишленици. Ето защо за нас е важно да можем да видим реакцията на хората", твърди талантливото момиче.

В този смисъл за нея е непонятно защо единствено в Бургас ръководителите на музикалния живот като че ли са обърнали гръб на тяхната музика и досега не са получили нито една покана за концертно участие. Иска ни се да не е така...

Остава успокоението, че някъде има една музикална група, която показва най-доброто от българската и бургаска музика по света. Мария не се съмнява, че „Мери бойс бенд" ще продължи да се развива. Преди време с нея си говорихме, че колкото по-непознати улици има, толкова по-добре. Човек е щастлив, когато открива света - така открива и себе си. След това обаче тя написа „Дългият път към дома"...

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: