Манна от Чудотвореца в три морски църкви

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:09 / 26.11.2010
1212
Частичка от мощите на св. Николай ще засияе навръх неговия празник в три черкви край морето. Стъкленици с манна от светеца са получени вече в Министерския съвет, съобщи министърът на българите в чужбина Божидар Димитров. На мощехранителниците е изографисан ликът на покровителя на моряците. Стъклениците са запечатани с червен восък и обрамчени със златен шнур. На тях е изписано "Исус побеждава".

Манната цери болести и прави чудеса, затова и светецът е наречен Чудотворец, разказа Димитров. Мощите са ни дарени по молба на премиера Бойко Борисов. Той занесе частица от Светия кръст в Рим по време на посещението си в Италия за 14 май. Пак тогава помоли и за манната на св. Николай. Гробът на светеца се намира в италианския град Бари. Борисов поиска частица от мощите, впечатлен от случката с моряка от потъналия кораб "Ванеса".

Единственият спасен тогава беше бургазлията Николай Димиров. Той бе плувал часове наред в ледената вода с иконата на свети Николай в себе си. Към трите стъкленици от Италия пристигнаха и три бутилки с елей от вечно светещото кандило при гроба на светеца. В него също има по капка от манната.

Мощите ще отидат в църквите в Бургас, Черноморец и Созопол. Всички те носят името на Чудотвореца. Тъй като храмът в бургаския квартал "Меден рудник" все още се строи, премиерът ще занесе манната в друга черква - "Свети Кирил и Методий

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).