Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Мандра" гъмжи от костури и шарани
Автор: Екип Burgas24.bg 10:09 / 24.10.2008Коментари (0)8226
Определено езерото "Мандра" край Бургас е един от най-пълните с риба наши водоеми. Откакто там преди година-две се забрани официално промишленият риболов, популациите на различните видове риби живнаха и сега наред с костурите, червеноперките и каракудите се ловят и доста шаранчета. В миналото този водоем се е славел с огромните си шарани и сега отново има шанс те да се развъдят там успешно. Именно на този язовир се проведе финалното състезание по риболов на плувка от републиканското първенство. На него най-добрите ни състезатели само за три часа риболов ловиха по над 6-7 кг риба...

Стената на Мандренското езеро е много предпочитано място за риболов от бургазлии. Разбира се, на езерото има и много други удобни и дашни места за риболов. Доста едри костури се ловят и около втичалата на язовира. Хищниците буквално кълват на малка жива рибка един след друг и бързо се пълни живарникът. Доста костури ловят дори и малките циганета с тръстиковите пръчки... Освен на жива рибка костурът там кълве добре и на торен червей, както и на малки блесни и силиконови рибки. Наистина популацията на едри костури няма аналог с друг водоем в страната. Тук определено има най-много. Освен костури в последните години се позавъди и щука, която се лови успоредно с костура. Ловят се предимно дребни риби. За съжаление популацията на белите риби не се е увеличила и техният улов е по-скоро инцидентен. В язовира се лови също и мандренска бриана. Тя прилича на огромен уклей, но всъщност е съвсем отделен вид риба. Нейният риболов също е много динамичен.

Друга много търсена от местните въдичари риба е едрата каракуда. Те я ловят предимно на дъно, но през есента се лови успешно и на плувка. Най-резултатната стръв и тук е торният червей. През тази година наред с каракудите и едрите червеноперки започна да се обажда доста често и шаран. Явно намаляването на мрежите във водоема бързо даде резултат и сега не е проблем както на плувка, така и на дъно да се уловят десетина шаранчета за деня. Повечето от тях обаче все още са маломерни и следва да се пускат обратно във водата. На плувка шаранчетата се завъртат след обилно захранване и кълват еднакво добре както на сладка царевица, така и на торни червеи или кастери. Добре е стръвта да лежи неподвижно на дъното, в противен случай хитрият шаран едва ли ще клъвне.
При риболова на плувка се захранва класически с тежки топки захранка и след няма и десет минути рибите се подреждат отдолу. Интересното е, че кълват различни видове риба и може да се направи много разнообразен и динамичен риболов. Особено сега, когато в морския риболов има затишие, доста хора предпочитат да си опитат късмета на Мандренското езеро.

В неделя приключи Републиканското първенство по риболов на плувка, което се проведе на същия язовир. За втора поредна година републикански шампиони са момчетата от отбора на "Sensas България". Те започнаха колебливо сезона, но с три поредни победи в последните състезания абсолютно заслужено си запазиха титлата. Състезанията на язовира се славят с това, че риболовът там няма нищо общо в сравнение с този от предните години. Така стана и сега. За сефте тук състезанието решават едрите костури и шараните. Отбор "Видракс Vega" се класира втори както тук, така и в крайното класиране. За момчетата могат да се кажат само добри думи. Разликата между техния отбор и шампионите е съвсем малка. Индивидуално това състезание с брилянтен риболов успя да спечели Вальо Колев от Sensas, четвърти остана Пламен Панталеев, но той е новият стар републикански шампион с 5-ата си поредна шампионска титла. Вицешампион е Юли Йорданов от "Видракс", който се класира девети на световното и тук отново доказа своята класа и добра форма, в която се намира напоследък. За класиране на новия национален отбор за догодина ще важат това и предното състезание, както и следващите три от календара за догодина.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: