Любимата лятна салата на Шеф Таньо Шишков

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:03 / 28.01.2024
1092
В рубриката "Денят като гозба" на "Фокус" този път ви представяме любимата лятна салата на Шеф Таньо Шишков.

Тази салата съдържа три основни компонента: домати, катък и червена чушка.

“Интересното при червената чушка е начинът, по който аз поднасям тази салата в заведенията ми. Червената чушка я минавам през брашно и я пържа. За мен пържената червена чушка е изключително вкуса, едно от нещата с които мога да живея цяло лято - сирене, домати и пържена червена чушка. Тъй че чушката минава през сол, брашно, пържим в мазнина по избор.

Доматът го режем на едро или както предпочитаме, катъкът може да бъде заменен със сирене, олио - включваме олио, тъй като все пак говорим за балканска или българска салата. Тук е моментът да кажем, че олиото не е по-вредно от зехтина или обратното, в смисъл и двете са растителни мазнини. Просто основната разлика всъщност е, че зехтинът дава много силен вкус и аромат на маслини. И ако искаме салатата ни да няма вкус и аромат на маслини - използваме олио. Ако нямаме против маслините - използваме зехтин", обясни шеф Шишков. 

И още за растителните мазнини и тяхното приложение в света на кулинарията:

“Зехтинът е прекрасна растителна мазнина, не ме разбирайте погрешно. Изключително териториална, балканска, все пак знаете, южната ни съседка е изключително голям производител на зехтин и на маслинови дръвчета. Но аз нямам проблем с традиционните български растителни мазнини, нямам проблем с шарлана. Не знам дали знаете какво е шарлан, това е нерафинирано слънчогледово олио. Или както много стари хора в България, като им кажеш шарлан, те казват “А, това е олио". Понеже, когато са си правили преди 100 години, вероятно на възрастните хора техните родители са си правели олио в преси, локални преси по селата. Хората са използвали слънчогледовите семена, не са рафинирали олиото, а са използвали нерафинирания продукт от него, който са наричали шарлан, още известен за тях като олио. Тъй че няма проблеми, използвайте олио, разбира се".

Виж коментарите (0)

Още по темата (1002):
07.11.2024 Изпращаме 2024 година като най-горещата в световната история
15.10.2024 Последни данни за туризма в Бургаско
13.10.2024 Диня и розови домати през октомври? Това е резултатът от горещото лято
10.10.2024 През октомври плажът в Бургас се препълни
01.10.2024 От днес няма да има спасители по плажовете
30.09.2024 От утре няма да има спасители по плажовете
Още новини от Любопитни новини:
Истинският "Биг брадър" се завърна
Разкриват кой е владетелят с тяло на бог от Хераклея Синтика
Ново проучване разкрива значителната икономическа тежест на свърз...
Това е първият Мистър Бургас
Мери Бойс Бенд представя нов сингъл
Първата жена на Димо Алексиев го зарязала заради алкохола


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).