Лесен начин да придадем повече вкус на салатите, този сос ще ги преобрази
Всеки ентусиаст кулинар знае, че един от лесните начини да придадем повече вкус и характер на ястията, е чрез ползването на сос. А дали ще прибегнем към класически рецепти, или ще експериментираме, зависи от настроението и от наличните продукти.
За един почти универсален сос обаче са ни необходими няколко основни продукта, които присъстват в почти всяка кухня. Говорим за класическия винегрет, който обаче да подобрим с няколко необичайни добавки и да го превърнем в лимонов.
Ето и какво ни е необходимо за лимоновия винегрет:
2 средно големи лимона
1 скилидка чесън, стрита на паста
1 ч.л. сол
2 ч.л. мед
1 ч.л. дижонска горчица
3/4 ч.л. настърган джинджифил
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 чаша зехтин
2 с.л. олио
Настъргваме кората от единия лимон, след което изстискваме сока и на двата лимона, и го изсипваме в буркан. Добавяме всички останали продукти, освен мазнината, затваряме буркана, разклащаме усилено и разбиваме добре.
Добавяме зехтина и олиото, след което повтаряме разбъркването, докато се получи емулсия, пише The Kitchn, цитиран от lifestyle.bg. Можем да използваме готовия лимонов винегрет с всякакви зелени салати. Сосът се съхранява добре в хладилник за около седмица, като не бива да забравяме да го разбъркаме преди употреба, защото се утаява,.