Лекар: Колкото по-ярък е жълтъкът, толкова повече каротеноиди съдържа продуктът
Яйцата съдържат много различни витамини, каза диетологът Олга Кораблева. Специалистът сподели мнението си за последствията от яденето на яйца всеки ден. Според Кораблева яйцата съдържат мазнини и протеини, както и калций, фосфор и лецитин, които подхранват мозъчната тъкан. В допълнение, те съдържат калциферол, който е компонент на витамин D.
Лекарят отбеляза, че колкото по-ярък е жълтъкът, толкова повече каротеноиди съдържа продуктът, които се превръщат във витамин А в тялото.
Диетологът отбеляза, че едно или две яйца за закуска ще помогнат за изграждане на мускулна маса, укрепване на нервната система и отслабване: яйцата съдържат малко калории и са добре наситени. Освен това ежедневната консумация на яйца ще подобри настроението ви, тъй като продуктът е богат на холин, естествено успокоително средство, което укрепва нервната система. Освен това 100 грама варени яйца съдържат около 20 процента от дневната норма на триптофан, който участва в производството на хормона на щастието серотонин.
Здравият човек може да яде до две-три яйца на ден, каза Кораблева. Тя предупреди, че яйцата могат да бъдат алерген и не препоръчва продукта на хора с висок холестерол, панкреатит, проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, гастрит, пише zdrave.to.