Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Къде кои продукти да съхраняваме в хладилника?
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 27.06.2024Коментари (0)507
©
Хладилникът е един от най-важните уреди в домакинството, който ни помага да съхраняваме храната свежа и безопасна. Но знаете ли къде в хладилника е най-студено? Отговорът на този въпрос може да бъде изненадващо сложен и зависи от конструкцията на самия хладилник. 

Как се разпределя температурата в хладилника?

За да разберем къде е най-студеното място в хладилника, трябва да разгледаме конструкцията и начина на работа на различните модели. В хладилниците с едно отделение, замразяващата камера обикновено е разположена в горната част. 

Студеният въздух циркулира и поддържа определена температура, като най-студеното място е на рафта под замразяващата камера. Тук температурата е близка до нулата, тъй като изпарителят е разположен близо и студените въздушни потоци отнемат топлината от съседните рафтове.

Двойно-съставни хладилници 

В двойно-съставните хладилници, които имат отделни отделения за хладилника и фризера, най-студеното място е близо до задната стена. Това е така, защото студеният въздух се разпределя с помощта на вентилатори. В тези модели често се намира и нулева зона, разположена на най-ниското ниво, където температурата е около 0°C. Тази зона е идеална за съхранение на продукти, които изискват по-ниска температура, като месо и риба.

Влияние на рафтовете и продуктите 

Температурата в хладилника може да варира в зависимост от материала на рафтовете и количеството на съхраняваните продукти. Решетъчните рафтове позволяват по-добра циркулация на въздуха, докато стъклените и пластмасовите рафтове действат като прегради и могат да задържат топлината. Натовареността на рафтовете също играе роля – колкото повече продукти има в хладилника, толкова по-трудно е за студения въздух да циркулира, което може да доведе до неравномерно разпределение на температурата. 

Най-топлото място в хладилника 

За разлика от най-студеното място, където отговорът зависи от модела на хладилника, най-топлото място е ясно – това са рафтовете на вратите. Тук температурата е по-висока, тъй като тези рафтове са най-отдалечени от студените въздушни потоци и често се отварят и затварят, което позволява на топлия въздух да навлиза.

Съвети за оптимално съхранение 

Плодовете и зеленчуците трябва да се съхраняват отделно, при температура около 7-8°C.

Млечните продукти и яйцата е добре да се поставят на средния рафт, където температурата е между 3 и 6°C. 

Консервираните храни и продукти, които не изискват много студ, могат да се съхраняват на горния рафт при температура 7-9°C. Разпределението на температурата в хладилника може да бъде различно в зависимост от модела и конструкцията му. 

Знаейки къде са най-студените и най-топлите места в хладилника, можете да оптимизирате съхранението на различните видове храни и да запазите тяхната свежест и вкус по-дълго време. Независимо от модела на вашия хладилник, следването на тези съвети ще ви помогне да се възползвате максимално от капацитета му и да поддържате храната си в идеално състоянием съветва actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на нов български патриарх
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха Брендо
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: