Костите на веганите са по-чупливи
Неконсумиращите месо, особено веганите, са изложени на по-висок риск от счупване на костите си поради по-ниския прием на калций и протеини, сочи ново изследване на Оксфордския университет.
Проучването на EPIC-Оxford, в което са участвали почти 55 000 британци, заключава: "Неядящите месо особено веганите, са пред по-висок риск от пълни или някои специфични като място фрактури, особено фрактури на тазобедрената става.
"Това е първото такова мащабно проучване на група на диета с общи и с множество специфични места на фрактури при вегетарианци и вегани, а констатациите предполагат, че здравето на костите при веганите изисква допълнителни изследвания.“
Участниците бяха категоризирани в четири групи, състоящи се от 29 380 ядящи месо, 8037 ядящи риби, 15 499 вегетарианци и 1 982 вегани.
При изследването, което е публикувано в списание BMC Medicine, участниците били помолени да попълнят въпросник, който пита за диетата, социално-демографските характеристики, начина на живот и медицинската история.
В доклада се казва: "В сравнение с хората, които ядат месо, вегетарианците и веганите са имали по-висок риск от фрактури. Като цяло веганите в това проучване са имали по-висок риск от тотални и някои специфични като място фрактури (тазобедрена става, крак, прешлен), отколкото ядящите месо.
"Най-силните асоциации се наблюдават при фрактури на тазобедрената става, за които при ядящите риба, вегетарианците и веганите имат по-висок риск.
"Тези разлики в риска могат да бъдат обяснени отчасти с по-ниския среден ИТМ (индекс на телесна маса) и по-ниския среден прием на калций и протеини при неядящите месо."