Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Колежка на Орхан Памук с премиера на книга в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:25 / 10.12.2009Коментари (0)1235
©
В Бургас беше представена за прьв път в България книгата „Естер - една еврейка в османския двор". Авторката Солмаз Камуран пристигна специално за премиерата, която се състоя в галерия „Петко Задгорски" /бившата бургаска Синагога/. За да посрещнат световноизвестната писателка, в залата присъстваха представители на българската, турската, еврейската, гръцката и арменската общности. Представянето на книгата се осъществи първо в Бургас, преди София и Пловдив, което е поредното доказателство за древната космополитност и духовна уникалност на морския град. В Бургас векове наред са живели в разбирателство различни етноси, които са оформяли духовната същност на града.

Кметът Димитър Николов и генералният консул на Турция г-жа Сибел Еркан бяха специални гости на събитието. Книгата беше посрещната и от известни бургаски интелектуалци, журналисти, бизнес личности и граждани. Преводачът на „Естер" е бургаската лекарка д-р Панайотка Панайотова. Залата на старата бургаска Синагога се оказа тясна да приеме всички, които проявиха интерес както към романа, така и към авторката, близка приятелка и колежка на нобеловия лауреат за литература Орхан Памук. Лично Памук е дал много висока оценка за литературата на Камуран.

Солмаз Камуран заяви, че изборът на града за премиерата на творбата не е случаен и че намира много общо между Бургас и родния й Истанбул - два космополитни града, които доказват своята етническа толерантност във времето.

„Естер - една еврейка в османския двор" е издадена в стотици хилядни тиражи в повече от 10 страни на Европа, като в някои от тях вече е и преиздавана. В България книгата излиза за пръв път и явно успехът й ще бъде голям.

За да подготви творбата си, Солмаз Камуран изчита огромен обем историческа литература. В книгата няма измислени герои. Всичко почива на исторически факти, но поднесени по увлекателен начин на читателя. Образите и интригите в османския двор, тегобите на евреите сефаради, намерили дом в Турция след прогонването си от Изабела, Фердинанд и Инквизицията от Испания през 1492 г. оживяват по неповторим начин от страниците на книгата.

Според Солмаз Камуран, за евреите ешкенази /разселили се главно в Източна Европа/ е писано много и това за нея е бил допълнителен мотив да създаде творба, посветена на евреите сефаради /преки наследници на народа от Обетованата земя/. Творбата рисува в няколко пласта биографията на Османската държава и Европа на 15-ти и 16-ти век, в която ярка следа оставя една еврейка - Естер. Произлязла от изтерзано от митарствата семейство на сефаради, тя става незаобиколим фактор в турската аристокрация. След дълъг живот, в който постига всичко - от власт до несметни богатства, Естер е убита при един от вътрешно-дворцовите преврати. Но и до днес нейната история е жива.

Солмаз Камуран произхожда от аристократично семейство, в което книгата и знанието са били на изключителна почит. Преди столетие дедите и тръгват за Турция от България. Едното семейство е от Русе, а другото от Балчик. Заради това тя нарече българските си читатели - свои роднини. Един от двамата и дядовци, Юсуф Кенан е основател на Музея на Мевляна в град Коня, който е третият най-посещаван музей на Турция. Другият й дядо Ибрахим е известен поет в южната ни съседка. Съпруг на авторката е известният съвременен журналист и писател Четин Алтан, който доверява творбите си на Солмаз Камуран за първа редакция.

„Естер - една еврейка в Османския двор" е най-тиражната книга в Турция със 100 000 екземпляра за 2001 г. Тя е особено интересна за българските читатели, защото историческите събития, които отразява, касаят пряко съдбата на българския народ под османско владичество.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: