Кой хляб е полезен?

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
09:40 / 28.10.2024
1294
Пълнозърнестият хляб, приготвен от пшеница или ръж, съдържа най-много витамини, каза биологът Александър Созикин. Експертът посочва, че той съдържа много въглехидрати, витамини Е и група В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин.

"Най-ценният хляб е пълнозърнестият хляб, приготвен от пшенични или ръжени зърна, които са напълно запазили обвивката си. Той обогатява човешкия организъм с въглехидрати, витамини Е и В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин", обясни биологът.

Созикин уточнява, че най-голямо количество полезни вещества съдържат пълнозърнести продукти с добавка на трици. Той съветва да се обърне внимание на хляба, съдържащ слънчогледово семе, ленено семе, сусам, трици, подправки, сушени плодове или ядки. Според него тези добавки, правят продукта здравословен и му придават оригинален вкус и мирис.

Той предупреди също, че обикновеният хляб практически не съдържа хранителни вещества и фибри. Според него такъв продукт е подходящ само за здрави млади хора с висока физическа активност, пише dariknews.bg.

Яденето на повече от 250-300 грама такъв хляб на ден води до затлъстяване, висок холестерол и развитие на сърдечни и съдови проблеми. Фабричният хляб с дълъг срок на годност е вреден, тъй като съдържа консерванти, казва още експертът.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Това е първият Мистър Бургас
Мери Бойс Бенд представя нов сингъл
Първата жена на Димо Алексиев го зарязала заради алкохола
Голям късмет за няколко зодии през тази седмица
Пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причината за по-к...
Учени: Кафето увеличава броя на един вид бактерии в тялото ни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).