ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кога овесените ядки са най-полезни? | ||||||
| ||||||
Овесени ядки – кога са полезни и кога вредни "Овесената каша често се бърка с ядките от овес, които се консумират без варене. И двата продукта са под една или друга форма овесени ядки, които първоначално имат твърда обвивка. Здравословните груби фибри намаляват апетита и премахват излишната захар, холестерол и токсини. Овесената каша е изключително полезна за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, както и за профилактика на диабет тип II“, казва още лекарят и фитотерпевт д-р Анастасия Костомаха. Тя допълва, че тази разновидност на продукта, която се приготвя чрез варене, съдържа много витамини от група B. Например B1 помага за усвояването на храната и нейното превръщане в енергия, B2 участва в кръвообразуването, подобрява усвояването на желязото и витамин B6 от храната. По-добре е да ядете овесена каша сутрин и да я комбинирате с протеинови ястия, например омлет или чийзкейк, според експерта, пише actualno.com. "За да бъде кашата възможно най-здравословна, трябва да изберете люспи, които се варят 10-15 минути. Инстантните каши се приготвят от фино смлени зърна, които съдържат по-малко ценни вещества. Можете да готвите кашата с вода или наполовина с мляко, ако нямате непоносимост към лактоза. Добавянето на пресни горски плодове, ядки или ленено семе ще направи закуската ви още по-здравословна. По-добре слагайте по-малко захар или я заместете с мед“, отбеляза експертът. "По-голямата част от витамините от група В се намират в люспата, а не в зърното, поради което пълнозърнестият овес е по-здравословен от люспите. От овесената закуска можете да получите добра доза манган, мед, фосфор, цинк, фолиева киселина, протеини и незаменими аминокиселини“, подчерта д-р Костомаха. Тя отбелязва, че съвременните технологии за преработка на овес позволяват да се получи продукт с по-висок процент запазени хранителни вещества от преди. Това се дължи на двойна краткосрочна обработка на суровините при високи температури. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Важна новина от "Бургасбус"
17:12 / 27.11.2024
Ето къде няма да има вода днес в Бургас
09:58 / 28.11.2024
Дами попълниха титулярния съдийски състав на Апелативен съд – Бургас
13:48 / 28.11.2024
Бургас посреща Камиона на добрината на Coca-Cola на 4, 5 и 6 декември
11:44 / 28.11.2024
19-годишен айтозлия загази сериозно
09:35 / 29.11.2024
16 дни ваканция за учениците в Бургас
15:32 / 27.11.2024
Виктор и Беба си дават ново начало извън къщата
09:03 / 29.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета