Климатичните промени ще влошат вкуса на бирата
Глобалното затопляне може да се отрази негативни на любимата напитка на милиони хора по Земята. Прекалено топлото време се отразява отрицателно на съдържанието на алфа-киселини в хмела, които придават характерния аромат и горчив вкус на бирата, предаде ВВС.
Спад в реколтата
Група учени от чешката академия на науките и университета в Кеймбридж е сравнила метеорологичните данни от отминали години със съответното съдържание на алфа-киселините в шишарките на хмела, отглеждан в полята на Германия, Чехия и Словакия. Те стигнали до извода, че към 2050 г. реколтата от хмел може да намалее с 18%, а съдържанието на алфа-киселини с една трета.
По-малко вкусна и по-скъпа
Това означава, че бирата може да не е толкова вкусна и по-скъпа. Най-сериозно това може да се отрази на малките пивоварни, произвеждащи крафт-бира. За тях комбинацията на шишарки от хмел с различни съдържание на алфа-киселини е различни аромати е ключов елемент от бизнеса, пише Actualno.com.