Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Клавирен концерт изнесе акад. Атанас Куртев в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:02 / 14.02.2012Коментари (0)592
©
Клавирен концерт по музика на незабравимите класици Фредерик Шопен и Александър Скрябин в КЦ "Морско казино" откри майсторския клас на акад. Атанас Куртев в Бургас.
Световноизвестният пианист и педагог получи поздравления и плакет на Община Бургас от името на кмета Димитър Николов. Високото отличие, миг преди началото на концерта, поднесе зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева, която сподели пред големия музикант, че гостуването му в града е свидетелство за развитието на музикалната култура в региона.

Акад. Атанас Куртев изпълни пред пълната зала "Петя Дубарова" едни от най-красивите произведения и мелодии на класическите композитори Фредерик Шопен и Александър Скрябин.

Професорът по пиано в Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" и доктор по музика гостува следващите дни в Бургас по покана на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", за да проведе майсторски клас с възпитаници на Музикалното училище и ученици от други градове.

Атанас Куртев е едва вторият академик в историята на българската клавирна школа. Има над 950 сценични изяви, от тях над сто като солист на симфонични оркестри в България и в 18 европейски страни, в Средна Азия, Турция и Япония, сред които Берлинска филхармония, Московска консерватория "П. И. Чайковски", Петербургска филхармония, Императорска капела във виенската "Й. Брамс" и в Токийската зала "Топан" и т.н.
Паралелно с концертната си дейност Атанас Куртев се занимава с активна педагогическа и музикално-изследователска работа. Той е инициатор за създаването в България на Музикално общество "Фредерик Шопен" и негов председател /1997-2010/, съучредител на Музикални дружества "Франц Шуберт" и "Рихард Вагнер", инициатор на музикални сдружения "Сергей Рахманинов" /почетен председател/ и "Александър Скрябин" /председател/. Водил е майсторски класове в 10 европейски страни, работил е в състава на жури на повече от 20 национални и международни клавирни конкурса в България и чужбина.

Името на проф. д-р Атанас Куртев е записано в енциклопедии "Who is who" и "Научната слава на България". Някои от по-големите му признания са почетен член на Научния съвет на Мемориален Музей "А. Скрябин" в Москва, почетен медал "Александър Пушкин" за принос в развитието на руско-българските културни връзки, кавалерски кръст към Ордена за заслуги към Полша от Президента на Република Полша, почетен медал за принос в развитието на световната музикална култура от Президиума на Международния съюз на музикалните дейци - Москва.

Миналата година в Бургундския град Витто, /Франция/ е основан Международен фестивал за пианисти на името на Атанас Куртев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: