Класика на Коледа: Бързо и лесно шоколадова лакомство

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:00 / 16.12.2024
320
Стафидите и цитрусовите кори, напоени с алкохол и нерафинирани захари имат много специално място на Коледа. Те могат да бъдат разбъркани в пудинг или за пълнене на ронливи сладкиши. Можем да кажем обаче, че и кадифеният шоколадов мус с пиянски вишни е също толкова специален за празника. 

Кадифеният шоколадов мус с пикантни череши се приготвя за около 15 минути и се оставя за един час в хладилника. 

Съставки: 

3 средни яйца

4 супени лъжици нерафинирана пудра захар

150 г тъмен шоколад, плюс допълнително, настърган, за сервиране

15 г масло

морска сол

140 мл двойна сметана, плюс допълнително, разбита, за сервиране

За пиянските череши:

2 супени лъжици текила бланко или тъмен ром, плюс 1 супена лъжица допълнително за муса

300 г замразени череши, размразени или пресни, нарязани наполовина и без костилки

100 г пудра захар

Кора от 1 лайм , плюс сок от ½

кора от лайм и сок от ½ портокал

1 звездовиден анасон

1 малка шепа естрагон , ситно нарязан (по желание)

Отделете яйцата и разбийте жълтъците и захарта до светла и пухкава смес. Разбийте една супена лъжица текила или ром и оставете настрана.

В отделна, чиста купа, разбийте белтъците на мек връх – трябва да можете да държите купата обърната, без белтъците да се движат. Разтопете шоколада и маслото на слаб котлон на водна баня или в микровълнова фурна, като овкусите с малка щипка сол.

Разбийте сметаната, докато се сгъсти. ако прекалите с нея, тя ще стане зърнеста, така че спрете, когато все още пада лениво от метална лъжица. В жълтъците добавете разтопения шоколад, а след него и двойния крем. Сега сложете една трета от белтъците в шоколада, след това разбъркайте тази смес с останалите белтъци, като запазите колкото е възможно повече въздух. Разпределете в малки чаши и охладете, препоръчва The Guardian.

Сложете черешите в тенджера със захарта, кората от лайм и портокал и звездния анасон и ги поставете на среден огън. Налейте текилата и оставете да къкри 8-10  минути, докато черешите загубят формата си и образуват сиропиран сос. Разбъркайте естрагона, ако използвате, изключете котлона, отстранете звездния анасон и добавете сока от лайм и портокал.

Сервирайте муса с черешите, малко плътна, студена сметана и настърган допълнителен шоколад отгоре.

Приятен апетит!

Виж коментарите (0)

Още по темата (88):
16.12.2024 Даряват 120 пакета с хранителни продукти на центрове за хора в неравностойно положение
16.12.2024 Важна новина за пенсионерите
16.12.2024 Това е най-специалното кафе, което може да си направите преди Коледа 
16.12.2024 Коледната магия оживява: Какво ще видим и колко ще ни струва коледният базар в Крайова?
16.12.2024 Стоките, които трябва да избягваме да купуваме през декември
15.12.2024 Платете за подаръците в кеш, забравете картите и ще спестите
Още новини от Любопитни новини:
Обрат! Вече не се мразят
Бен Афлек преживя голям кошмар
Тревогите спират за тези зодии през 2025 година
Астролог: Ще се появят нови лидери с харизма и нови послания
Не се крият
Това е най-специалното кафе, което може да си направите преди Кол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).