Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Кармен" е последното събитие от фестивала "Опера на светилището"
Автор: Екип Burgas24.bg 17:10 / 21.08.2024Коментари (0)1532
©
На 24 август от 20:30 часа на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, под палката на маестро Сунай Муратов, на публиката ще се предостави възможността да съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а опустошителните чувства ги унищожават – с операта "Кармен“  от Жорж Бизе. Представлението ще бъде последното от фестивала "Опера на светилището“ 2024, осъществяван за пета година от Държавна опера – Бургас и Община Приморско. Емблематичната опера от Бизе бе поставена и в предходните две години на сцената на Бегликташ, като билетите за спектаклите бяха изчерпани седмици преди тях.

Маестро Сунай Муратов започва професионалната си музикална кариера като оркестров диригент още преди да завърши Музикалната академия, бил е заместник-диригент на хор "Мадригал“, концертира като диригент с оркестрите на Видин, Плевен, Бургас, Варна и София, участва във фестивали и прави успешни турнета в страни като Германия, Австрия, Франция и Испания. От 1995 до 1997 г. е диригент на оркестъра на Държавна опера - Бургас. През 1996 г. е гост-диригент в Софийската опера и балет и работи с Борис Хинчев. От 1997 до 2000 г. е диригент и хормайстор на оркестъра на Държавна опера и балет Варна. През същия период той е и музикален директор. Сунай Муратов работи в Генералната дирекция на държавната опера и балет в Анкара от края на 1999 г. като оркестров и хоров диригент. В момента е диригент в Държавната опера и балет на Анкара и генерален музикален директор в Генералната дирекция на Държавната опера и балет. Преподавател в Държавната консерватория на университета Haджеттепе.

Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб винаги звучи актуално. Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, стремления, а отношенията им са базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. Операта се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.  На 24 август именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде в сценично партньорство с тенора Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия, лутащ се между помитащата страст към Кармен и повелите на традициите. Даниела Дякова, на чийто темперамент ролята на Кармен импонира великолепно, ще бъде отново помитаща на откритата сцена в Бегликташ – същинска фурия, амалгама от страст и неустоим порив към вътрешна свобода, която за нея е над любов, привързаност, дори над инстинкта за живот.

Талантливият харизматичен баритон Валери Турманов ще бъде матадорът Ескамилио,  който печели чувствата на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревност с трагична развръзка. Очарователното сопрано Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти отново в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела – тя изгради запомнящ се образ и по време на миналогодишния спектакъл на "Кармен“ в рамките на фестивала "Опера на светилището“. Внушителният бас Диман Панчев ще бъде Цунига. Като Фраскита ще се представи сопраното Мария Славова /гост/, която бургаската публика познава от блестящата й роля на Церлина в "Дон Жуан“ от Моцарт в спектакъла през м. ноември 2023 г.  Мецосопраното Мария Юрковская ще бъде в ролята на Мерседес /дебют/, баритонът Андрей Юрковский влиза също дебютно в образа на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, басът Костадин Мечков ще бъде Моралес. Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Александър Чепанов, хореографията е на Галина Калчева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, репетитор на балета – Марина Змеева-Маркова.  В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

Постановките на Държавна опера – Бургас на тракийското светилище предоставят за трета година уникален шанс за съприкосновение с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите. Мястото под откритото небе на мистична Странджа е магично – осъществява се вълнуваща среща на послания от древността със съвременната интерпретация на вечната класическа музика. В подобни моменти Природата притихва и се вслушва в гласа на Изкуството. Представленията – сред естествения декор на мегалитното светилище, на специално изградена до каменния комплекс сцена, както и на самите каменни блокове, преминават сякаш под покровителството на древните траки, живели и извършвали своите мистични ритуали по тези земи, които са символично с целия огромен екип, реализиращ амбициозното начинание.

Билети: на касата на Опетата, каса "Часовника", в мрежите на Grabo и пред Туристически информоционен център - гр. Приморско.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: