Кардиолог: Сърдечно-съдовите заболявания не се лекуват с лежане

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:46
186
"Есенните вируси се отразяват на сърцето. От края на септември до началото на октомври беше периодът с най-ниска сърдечно-съдова смъртност. Но със застудяването започват да се появяват и вирусите, а с това и сърдечно-съдовата смъртност. Всички вируси натоварват сърцето. Различните вируси са различно опасни за сърцето", коментира в студиото на NOVA кардиологът проф. Сотир Марчев.

По думи на лекаря след Ковид-19 има повишаване на сърдечно-съдовата смъртност. "12 месеца след прекаран Ковид-19, всички сърдечно-съдови заболявания са по-чести. С 200% са се увеличили и автоимунните заболявания", посочи още проф. Марчев.

Той коментира и темата с ваксинирането. "Ваксините натоварват сърцето. Тазгодишната ваксина за грип се очертава да е по-слабо ефикасна, отколкото миналогодишната. От трима ваксинирани, ако сме в контакт с грипа, двама ще се разболеят. 30% защита е повече от никаква", обясни проф. Марчев.

Според проф. Мачев млечните продукти не запушват артериите. "Българското кисело мляко и олио са символите на дълголетие при българите. Ако сте алергични, не ги яжте. Но ако няма проблем – няма доказателство, че млечните продукти пречат. Лекарствата са добавка към здравословния начин на живот, а не вместо него", каза още кардиологът.

Проф. Марчев посочи, че сърдечно-съдовите заболявания не се лекуват с лежане, а с умерена физическа активност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Шеф Токев разкрива как затворът е променил живота му
Защо някои хора никога не се разболяха от COVID-19
Цяла Куба остана без ток
Подготовката на колата за есенно-зимния сезон: Не си мислете, че ...
Брутални сцени в Big Brother: Веселка връхлетя върху Марио, на не...
Губят ли се хранителните свойства на замразените във фризера плод...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).