Какво да направим, за да не се разболеем на борда на самолета?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:07
196
Есента може да е тук, но това не ни отказва от пътуваният, защото именно сега е сезонът на изгодните пътувания до близки, европейски дестинации. Но сега е и сезонът на вирусите, грипа и ковид и е добре да знаем как да избегнем варианта да слезем от самолета без някоя нежелана екстра и да прекараме следващите дни болни. 

За да ни помогне да избегнем това неприятен сценарий, стюардеса на дълги полети дава своите най-полезни съвети в Reddit, цитирана от Euronews. И най-важното, което тя има да ни каже, е никога да не използваме джобовете на гърба на предната седалка, защото боклуците от тях може да се премахват, но никога не се почистват щателно, което ги прави развъдник за вируси и зарази, които да се прехвърлят и върху нашите вещи.

Особено с навика на някои хора да си оставят там дъвкани дъвки или носни кърпички, в които са си издухали носа. Тези джобове в повечето случаи дават положителен резултат при проби за бактерии, мухъл и ешерихия коли. По същата причина е добре да избягваме и да четем списанията, оставени в джоба, както и да използваме таблите за храни и напитки. Облегалките на седалките пък са пълни със стафилококи, ешерихия коли и хемолитични бактерии, които могат да ни разболеят. А решението на всичко това е просто да почистваме и дезинфекцираме ръцете си щателно. Ако сме силно притеснени, когато чуем някой да киха или кашля, можем, разбира се, да носим и добре познатите маски, с които свикнахме по време на ковид пандемията.

Оказва се, че рециклираният въздух в кабината на самолета всъщност не е чак толкова голяма развъдник на батерии и вируси, както смятаме. Причината е, че от една страна седалките на пътниците действат като физическа бариера помежду им. Освен това въздушният поток е отгоре надолу, а не по дължината на кабината.

А от друга - той се освежава около 20 до 30 пъти на час, което е двойно повече, отколкото в повечето офис сгради с централна климатизация. Няма как да пропуснем и инсталираните HEPA филтри, които прочистват в голяма степен. Така че вероятността да се заразим на борда на самолета всъщност може да се сравни с тази при посещение на търговски център или работа в офис с много колеги наблизо, пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Димитър Маринов: По-трудно е да разсмееш, отколкото да разплачеш ...
На каква температура да настроим бойлера, за да намалим разходите...
Сърцето на Шопен спира да тупти на днешната дата преди 175 години...
Култов сериал се завръща
Над 3000 нови думи има в българския език
Слави трябва да почерпи днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).