Какъв сорт зеле да изберете?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:04
219
Какво би била една истинска зима без традиционното кисело зеле? Невъзможно да си го представите, нали? Сармички, зеле с месо, туршия, капама и още редица ястия влизат в традиционния български асортимент с главния герой - зелето. 

И тъй като съвсем скоро идва моментът, в който да сложите зелето, днес ще ви кажем на кой сорт е добре да заложите. Различните сортове зеле, които отглеждаме у нас, са подходящи за различни ястия, предястия, салати. 

Какъв сорт зеле да изберете?

Зеле "Кьосе“ е най-предпочитаният сорт за приготвяне на зимнина, за туршия и за зелеви листа за сарми, тъй като листата стават меки, вкусни, но са и здрави – трудно се късат и това улеснява навиването на кулинарната коледна вкусотия. Цветът му е зелен, като нюансът се доближава до този на тревата, а големината е средна.

Характерни за "Кьосе“ са петте броя жилки, които се намират от долната страна на зелката – до кочана. Зеле "Кьосе" е български сорт, който се отличава със своята ясно изразен кисел вкусов и характерната си хрупкава текстура.

Кога се слага зелето?

 

Смята се, че идеалното време за приготвяне на кисело зеле е краят на октомври и началото на времето. Но как точно се определя?

Точният момент се определя от времето – от градусите. Ако е прекалено топло и температурите са над 15-20 градуса, зелето ще ферментира прекалено бързо и ще стане твърде кисело. Ето защо, ако есента е неочаквано топла, е добре да се изчака да застудее и слагането на киселото зеле да се поотложи.

Същото важи и за твърде ниските температури – ако не сте сложили киселото зеле, преди да стане твърде студено и градусите стремително да напомнят, че идва зима, то ще стане горчиво.

Виж коментарите (0)

Още по темата (39):
22.10.2024 Какви сметки за електро и топлоенергия ни очакват тази зима и как можем да ги намалим?
22.10.2024 Проф. Рачев каза за първия сняг
21.10.2024 Meteo Balkans: Издадено е предупреждение за 22 октомври!
21.10.2024 Как да се справим изпръхнали ръце и напукани устни в студените месеци
21.10.2024 Никога не правете това, преди да приберете летните дрехи в гардероба
21.10.2024 Ето каква е тайната на добрата туршия
Още новини от Любопитни новини:
Азис се появи с ултрамодерно яке, цената му е впечатляваща
Почина известен актьор от "Спасители на плажа"
Вижте гаджето на милионера от "Биг Брадър"
Незаменимо в студената зима – люти чушленца с мед
Плюсове и минуси на ядковото мляко
Рут Колева: Това е огромен проблем 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).