Какаото е изключително полезно за организма
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално са боготворели свойствата му векове наред. Смятали са го за свещено растение. Използвали зърната за направата на специфична напитка, както и за разменна монета.
Какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво. То ражда големи светло жълти шушулки, в които се поместват натясно какаовите зърна. Дървото е влаголюбиво растение и се отглежда в топлите земи на Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Неговите ядки, след определена преработка, се превръщат в основна суровина, какаото на прах, за направата на така любимия на малки и големи, шоколад и производните му изделия.
Ползите, които носят за организма какаовите зърна в суров вид, са много и разнообразни. За да е полезно, те трябва да са сурови, защото след етапите на обработка и термичните процеси, се губят много голяма част от полезните вещества.
Доказаните ползи от суровото какао
Изключително добър антиоксидант – антиоксидантите защитават клетките и ги пазят от преждевременно остаряване; какаовите антиоксиданти се усвояват от организма за много кратко време;
Подобряват метаболизма и са подходящи за диети като осигуряват необходимите минерали и витамини, потискат апетита и удължават чувството на ситост;
Имат анти-депресивно и анти-стресово действие. Когато хапваме какаови зърна отделяме хормони на щастието – ендорфин и серотонин; съдържат и фенилетиламин – това е вещество, което човек произвежда, когато е влюбен;
Дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо – добър заместител са на кафето и е най-полезната ободрителна напитка измежду всички.
Регулират нивата на холестерола и кръвната захар;
Грижат се за сърдечно-съдовата система чрез съдържанието си на полифеноли и магнезий, които вещества поддържат сърдечното здраве и регулират високото кръвно налягане;
Спомагат за редуциране на килограмите, защото полифенолите са чувствителни към инсулин и регулират гликемията;
Намаляват риска от рак, диабет, инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, заради високото съдържание на епикатехин (при обработката на какаовите зърна, това съединение намалява и дори изчезва, затова ги купувайте и консумирайте цели);
Заради богатото си съдържание на много протеини, фибри, витамини и минерали – калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган; витамини: А, Б-комплекс, Е, С и други, са изключително полезни за целия организъм и поддържането на органите и системите в добро здраве;
Съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават чиста енергия на организма и се усвояват лесно, а не се натрупват под формата на излишни килограми, както се случва при консумацията на сладки неща;
Облекчават предменструалния синдром и болките, подсилват вените и артериите, дейността на сърдечния мускул, намаляват кръвосъсирването;
Със своите около 200 полезни за организма съединения, какаовите зърна са изключително полезна храна за човешкия организъм, бърз източник на енергия и ситост. Радват се на голяма популярност във веган средите и практически няма човек, който наистина води здравословен начин на живот и не се ползва от техните качества. Дори и да не сте на диета, да не сте суровоядец или вегетарианец, не отказвайте това богатство.
Консумирайте по няколко сурови и за предпочитане цели какаови зърна на ден и съвсем скоро ще се насладите на ползите. Ако пък ви се струват горчивички, можете да ги счукате в хаванче и да ги смесвате с фибри, други ядки, овес, шейкове или да ги поръсвате върху различни десерти. Какаото на прах не е смлени зърна, а извлек от какаовото масло, което се извлича като паста. Тя съхне и става на прах. Оттам идва категоризацията на натуралните шоколади - 50%, 75% масленост, колкото по-високо, толкова шоколадът е по-полезен, пише hera.bg.
Можете да ги намерите сурови какаови зърна или био какао в био магазините и в търговските щандове за здравословно и диетично хранене.