Как можете бързо да охладите бира?
Изпекохте малки, сочни и апетитни наденички и меса. Всичко това върви със студена бира, биха казали мнозина. Но какво правите, ако нямате достатъчно време да охладите тази чудесна за лятото напитка? Ето един трик, който ви помага да получите най-добрата бира за няколко минути.
Как можете да направите перфектно барбекю без студена бира? И през топлия период от годината тази напитка се консумира много често. Ето един трик, за да я охладите много бързо. Можете да охлаждате няколко бири едновременно.
Как можете бързо да охладите бира? Трикът за достигане на идеалната температура само за няколко минути
Поставете възможно най-студената чешмяна вода, с която разполагате, в кофа или вана, добавете кубчета лед и поръсете готварска сол. Сместа трябва да се състои от три части с приблизително еднакво тегло.
Разбъркайте енергично сместа, добавете бутилките, разбъркайте отново, изчакайте няколко минути и разбъркайте отново и отново. Сместа охлажда бирата, така че след около десет минути тя е наистина студена и нищо не пречи да се насладите на бирата, пише ziarulromanesc.de.
Каква е причината
Солта понижава точката на топене на кубчетата лед. При нормална водно-ледена смес температурата не може да падне под нула градуса. Но в студената смес става драстично по-студено. Разтварянето на кристалната структура на солта изисква много енергия, която идва от топлинната енергия на водата и леда. Разтварянето поражда студ. Това води до понижаване на точката на замръзване на водата.
За много кратко време можете да измерите температура на водата от минус десет градуса, която вече изцяло обгръща стъклото на бутилката - за разлика от фризера. Колкото повече частици са разтворени в ледена вода, толкова по-ниска е нейната точка на замръзване. Ледените кубчета започват да се топят и водата става по-студена.
Солта продължава да се разтваря и температурата на соления разтвор продължава да намалява. Все повече и повече топлинна енергия е необходима за реакцията – и това отнема топлината от бирените бутилки доста бързо. И барбекюто и футболният мач са спасени.
Но се уверете, че в ледената солена вода не са останали бутилки. Точката на замръзване на бирата е малко под нула градуса поради относително ниското съдържание на алкохол. Бирата в бутилката остава течна. Но тогава трябва да внимавате, когато я отваряте, съдържанието може внезапно да замръзне и стъклото да се счупи.