Как да съхраняваме правилно вино в домашни условия?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:51
200
Виното е сред тези напитки, които най-вероятно присъстват в кухнята на всяко домакинство. И вероятно винаги пазим поне една бутилка за някой специален повод. Докато ѝ дойде редът обаче, е важно да знаем как да я съхраняваме правилно, за да сме сигурни, че виното ще запази вкусовите си качества. Ето кои са трите златни правила, които ни дават спокойствие, че когато отворим бутилката, съдържанието ѝ ще бъде също толкова свежо, колкото когато сме я купили.

Правилната температура

Поддържането на правилната температура е може би най-важният фактор при съхранението на вино. Температурните колебания са особено вредни, предвид че виното продължава да отлежава и в бутилката. Както високите, така и ниските температури могат да влошат вкуса на напитката и да навредят на процеса ѝ на отлежаване. Най-добре е да я съхраняваме в пространство, което е между седем и 12 градуса по Целзий.

И тъй като тази температура е по-ниска от стайната, но по-висока, отколкото е в хладилника ни, прохладно място, каквото е мазето например, е добър вариант за съхранение на виното. В случай че не разполагаме с такова, можем да инвестираме в охладител/хладилник за вино, на който да зададем точната температура.

Съхранено при правилните условия виното е годно за консумация в рамките на една година след покупката.

Далеч от светлина

Добре е да държим виното на тъмно място, за да се избегнем излагането му на светлина, която може да навреди на вкуса и аромата. Пряката слънчева светлина и флуоресцентните крушки са особено вредни.

Полезно е да знаем също, че много от вината са бутилирани в зелено или кехлибарено стъкло, тъй като донякъде предпазва напитката от светлината. Това обаче не е достатъчно, ако сме от хората, които имат навика да държат виното на кухненския плот в близост до прозорец.

Неподходящи места са също и плотът около готварската печка, както и горната повърхност на хладилника, пише сайтът MarthaStewart.com

Умерена влажност

Ако не планираме да изпием виното в рамките на 48 часа от закупуването му, не е необходимо да се съобразяваме със съхранението му при определено ниво на влажност. Но ако вкъщи имаме специални бутилки, които искаме да отлежат за по-дълго време и са запечатани с коркови тапи, е добре да ги държим на място с между 60 и 68 процента влажност.

Това е така, защото корковата тапа може да изсъхне при много сух въздух, което до доведе до навлизането на излишен кислород в бутилката и съответно до нежелано ускоряване на процеса на отлежаване. А именно той повлиява на свежестта на виното, когато се случи твърде бързо.

От друга страна, при твърде висока влажност тапата може да плесеняса, което също бихме искали да избегнем.

Колкото до разположението на бутилката пък, най-добре е да я държим в хоризонтално положение. Полезно е да знаем, че тапата трябва да е в контакт с виното, пише lifestyle.bg. В противен случай тя ще изсъхне и излишен кислород може да навлезе в бутилката. Стелажът за вино, какъвто най-вероятно сме виждали във винарни и изби, е чудесен начин да съхраняваме виното в хоризонтално положение, а освен това прави и достъпът до бутилките лесен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Дъщерята на Ахмед Доган закъса
Противоречивата чорба – за едни е любимо ястие, други потръпват с...
Делян Пеевски: Хората не трябва да гледат този срам! Карат се кой...
Верижна катастрофа между едни от най-скъпите коли в света – щетит...
Как лесно да премахнете тези петна от килимите си?
Картофено пюре към рибата за Никулден, но в лилаво


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).