Как да си направите кисело зеле в буркани
Традиционното кисело зеле е не само вкусна разядка на масата, но и истински склад за хранителни вещества. В студените сезони човек особено се нуждае от витамини, тъй като през студения период антивирусната защита на организма е значително намалена. Рискът от заболяване нараства значително. Време е да си припомним кои зеленчуци се считат за истински склад от полезни вещества, които са толкова необходими за поддържане на здравето. Това означава, че киселото зеле, което е един от най-добрите източници на витамини, ще бъде на масата не само вкусна, но и много здравословна храна.
Защо киселото зеле е полезно? Киселото зеле е източник на витамини А, В, В4 и С, магнезий, калий, органични киселини, фосфор, желязо и калций. Много свойства, характерни за тази храна, действат положително на тялото, насищайки го с полезни вещества дори през зимата. Киселото зеле е изключително полезно за храносмилането.
Благодарение на диетичните фибри и полезните бактерии, има благоприятен ефект върху дейността на стомашно-чревния тракт. Съдържащите се в състава му пробиотици подобряват чревната функция. Млечната киселина елиминира вредните микроорганизми, а фибрите ускоряват процеса на елиминиране на токсините и предпазват от запек.
Тази храна има положителен ефект върху имунната система. Киселото зеле е източник на витамин С, който подобрява здравето и защитава организма през студения сезон. Продуктът съдържа и витамин B4, който сваля нивото на холестерола в кръвта, а това помага за намаляване на опасността от сърдечно-съдови болести. Калият, магнезият, калцият и фосфорът поддържат здравето на костите.
Как да си приготвим кисело зеле - правилната рецепта
Методът за приготвяне на традиционното кисело зеле остава непроменен от древни времена. За да приготвите кисело зеле в буркан ще ви трябва:
1 глава зеле без дръжка;
1 морков;
2-3 супени лъжици сол;
1 чаша вода;
1 лъжица захар (по желание).
Класическа рецепта за кисело зеле:
Първата стъпка е да отделите горните листа от главата на зелето. Останалите зеле и моркови нарежете на тънки ивици или ги настържете. Готовите зеленчуци трябва да се поставят в трилитров буркан и да се подредят плътно. След това е време да приготвите саламурата. За да направите това, трябва да разтворите 2-3 супени лъжици сол и 1 супена лъжица захар в чаша вода, ако желаете.
Получената смес трябва да се изсипе в напълнения буркан. Зелето ферментира за 3-5 дни при стайна температура. И след готвене трябва да се съхранява в хладилник.