Как да си направим пресни картофки със златист загар и хрупкава коричка – изпитана рецепта
Пролет е! Тепърва на пазара ще се появят достъпни за джоба ни пресни картофки. И Какво е българската трапеза без прясна салатка с краставици и репички, а към гарнитурата и онези – златисти мънички картофки, гарнирани с копър и чесън /според предпочитанията/.
Много домакини не успяват да докарат онази хрупкава, червена коричка и си търсят оправдания. "Картофите не струват, тока е слаб" и подобни. От опит ще ви кажа, има си трик – прост, бърз и лесен.
По пролетните пазари лесно се намират дребни, жълти и винаги предварително измити картофки. Не се занимавате с белене, но задължително ги накиснете и измийте втори път, ако има някакви люспи, дори с ръка лесно падат.
Тук идва важният момент. Слагате ги в тенджерата с топла вода и малко сол. Варите ги не повече от 10-на минути. Оцеждате добре с гевгир.
Следват два варианта на приготвяне – в тенджерата или във фурната.
Който и да изберете е важно да сложите малко мазнинка. За предпочитане краве масло, но може зехтин, дори олио.
В тенджерата, оставяте да хванат лек филтър и после, с помощта на капака – раздрусвате периодично. Във фурната е още по-лесно. Слагате картофките и предпочитаната мазнина, печете и разбърквате.
И при двата варианта няма как да объркате кога са готови, защото вече са златисти.
Отстранявате ги от печката и ги поръсвате със ситно нарязания пресен копър. Ако ви харесва да са с чесън, добавете го малко преди да спрете котлона/фурната. Нужно му е време да омекне, да си пусне сока и да направи вашите перфектни картофи уханни.