Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да шофирате колата си с чисто стъкло
©
Есента е особено неприятен сезон за шофьорите и техните автомобили. По това време температурните колебания и валежите се често срещани, в резултат на което шофьорите се сблъскват с изобилие от мръсотия по пътищата Тя се трупа върху предното стъкло на автомобилите и тяхното почистване изисква повече течност за чистачки.

Самата течност не е чак толкова скъпа, но пък за тези, които пътуват повече, тя може да се превърне в сериозен разход по това време на годината. Затова и експертите от Auto Mail посочиха най-ефективните начини да спестите пари от течност за чистачки, без да навредите на чистотата на стъклото.

Купувайте най-евтината

Шофирането с празен резервоар за миене на предното стъкло не е опция дори при сухо време през лятото. А през есента или пролетта, както и в края на зимата, още повече. Ако редовно следите прогнозата за времето и знаете, че през следващата седмица не се очакват силни студове, но ежедневната консумация на течност е висока, можете да спестите пари, като закупите най-евтиния продукт. Най-често той е предназначен за температури до минус 10°C. Но се справя не по-лошо от този, който е направен за -30 ° C.

Разредете течността

Ако вече сте закупили добър антифриз за "големи минуси“ или дори сте го излели в резервоара за миене на предното стъкло, тогава можете да намалите консумацията му, като просто го разредите с вода. Експерименти показват, че ако се добави вода към зимната течност за миене на предното стъкло за температури до -30°C в съотношение 1:1, получената смес не трябва да замръзва до -7°C.

Ако разредите течността в съотношение 2:1 ( случая 1 означава литър вода), тогава течността не трябва да кристализира до -15°C. Това означава, че при лек студ ще спестите пари, като превърнете 5 литра течност, предназначена за -30°C в 10 литра за -7°C.

Направете си сами

Друг начин да спестите пари от течност за чистачки е да си я направите сами от същите съставки. Както знаете, зимната течност се състои главно от вода, алкохол и повърхностно активни вещества, които помагат за почистването на стъклото от мръсотия.

Чрез закупуване на най-евтиния изопропилов алкохол на дребно, концентратът, изискван от неговите характеристики, може да бъде приготвен чрез смесване в необходимите пропорции с вода и добавяне на няколко капки препарат за миене на съдове като почистващ компонент. При съотношение 1:1 ще получите течност за минус 30°C, а при 1 част спирт към 4 части вода - течност за минус 10°C. И това ще ви струва по-малко, отколкото в магазина.

Дозирайте пръскането

Допълнителни спестявания от течност за чистачки могат да бъдат получени, ако я харчите разумно. В края на краищата, за да почистите предното стъкло от мръсотия, изобщо не е необходимо да изливате огромна част от течността наведнъж, пише AutoMedia.bg. Често е достатъчно кратко пръскане върху повърхността, когато дюзите са прецизно настроени да напояват работната зона на чистачките. 

Ако перата на чистачките на предното стъкло вършат добре работата си, тогава може да се постигне сравним ефект без обилно пръскане срещу замръзване. Това означава, че ще трябва да пълните резервоара за течност по-рядко и да купувате по-рядко.

Деактивирайте измиването на фаровете

Много съвременни автомобили имат устройства за измиване на фаровете. Най-често те автоматично работят заедно с устройството за измиване на предното стъкло след 3 или 5 натискания. В същото време върху оптиката под налягане се излива доста впечатляваща фиксирана порция течност.

Ако карате колата си предимно през деня, устройствата за миене на фаровете могат да бъдат изключени, за да се пести течност. Това става чрез премахване на предпазителя (бушона), отговорен за функцията. Къде се намира и кой отговаря за дюзите на фаровете, можете да намерите в инструкцията за експлоатация на автомобила. И можете да избършете мръсните фарове със сняг преди и след пътуване, без да губите течност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Парашутисти паднаха край Ботевград
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: