ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да се храним здравословно по Великден | ||||||
| ||||||
“Когато откажем консумацията на животинска храна, се детоксикираме и регенерирме. Фибрите са храна за микробиома ни, за чревното ни здраве. Всички болести започват в стомаха. Когато преминем към растителна диета, допринасяме за възстановяването на микробиома ни. Тялото оздравява отвътре", сподели подробности за постите Данаилова. Християнските пости са свързани с добра подготовка на тялото за постенето, но не и с добро захранване след него. “2 седмици предварително подготвяме организма за поста по време на Заговезни. Подготвителен, същински и преходен са трите етапа на поста. Ако постим 40 дни, трябват ни 20 дни преход към нормален хранителен режим. Обикновено сядаме на Великден на масата веднага с агнешко месо и алкохол, с яйца и козунаци, с което причиняваме огромен стрес на организма", отбеляза диетологът. “Съветвам всички постещи да правят плавен преход - да започнат със салата на трапезата за предстоящия голям празник. Трябва да ограничим количествата на приема на храна. Трябва да се храним бавно, да я сдъвчем добре, след което правим пауза. Основните блюда трябва да са ограничени до 100 гр, ако става дума за месо", подчерта Данаилова. Ако искаме да опитаме козунак или десерти, също е важно след това да се разходим, да си починем и количеството да бъде минимално. Чай с копър и анасон стимулира храносмилането и е подходящ за край на вечерята, посъветва нутриционистът. “Ако решим да пропускаме закуската, това не следва да бъде за сметка на увеличаване на калорийния прием. Ако пропуснем първото хранене, не трябва да прекаляваме със следващите. Хубаво е да има почивка между основните хранения през деня, за да дадем възможност стомахът ни да извърши правилно храносмилането", даде подробности Яна Данаилова. Децата виждат как се храним и наследяват нашите поведенчески модели. “Аз имам 3 деца и здравото дете не се фокусира върху храната - те са ангажирани с игрите по време на празниците. Тези деца е трудно да ги сложиш на трапезата. Хранят се избирателно и умерено. Важно е децата да не виждат родители, които преяждат", подчерта нутриционистът. “Посещавам училища и говоря за това с деца и родители - плашещо е, че 61% от децата у нас са с наднормено тегло до 9-годишна възраст. Десерти не трябва да се ядат ежедневно от децата. По време на празници е добре те ограничено да консумират козунаци и сладки неща. Притесняват ме шоколадовите зайчета и яйчица, които не са част от нашата великденска традиция, но се налагат на трапезата", алармира Яна Данаилова. Фокусът на празника е събирането на семейството, за да общуваме. Храната е удоволствие, но не и самоцел. Не е нужно да изядем всичко от трапезата, каза още Яна Данаилова. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
19-годишен айтозлия загази сериозно
09:35 / 29.11.2024
Виктор и Беба си дават ново начало извън къщата
09:03 / 29.11.2024
Спират водата на тези места в Бургас днес
10:02 / 29.11.2024
Почина светило в българската медицина
13:02 / 01.12.2024
Две нагли кражби разкриха в Бургас
10:40 / 29.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета