ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да разберете дали един зехтин е качествен | ||||||
| ||||||
Разпознаването на добрия зехтин само на външен вид е трудно, но има някои малки тайни, които ще ви помогнат да изберете от разнообразието от предложенията по рафтовете продукт с отлично качество, както и три важни признака, които ще споделим с вас, помагащи ви да изберете качествения зехтин, когато се колебаете какъв зехтин да си купя. А защо точно зехтин и с какво превъзхожда ароматното маслиново масло другите растителни мазнини, които използваме в кулинарията и поднасяме на масата си? Ползи от консумацията на зехтин Сред основните предимства на зехтина, които го правят добра храна и добър избор на мазнина от растителен произход, са: 1. Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини Това е от ключово значение за кулинарната обработка. Олеиновата киселина, преобладаваща в зехтина, е 50 пъти по-малко вероятно да се окисли по време на термична обработка, което означава по-малък риск от образуването на свободни радикали, които са вредни за здравето и нанасят щети на всички тъкани и органи в тялото. Благодарение на мононенаситените мазнини в зехтина той е по-здравословният избор за пържене и печене, тоест за топлинна обработка от масово използваното слънчогледово олио. 2. Зехтинът е богат на полифеноли Редица научни изследвания сочат полифенолите като полезен щит на организма срещу редица хронични заболявания, сред които сърдечно-съдови и дори онкологични. На полифенолите се дължи и изумителното действие на зехтина да намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и така да се оказва защита срещу сърдечно-съдови и мозъчни инциденти – инфаркт и инсулт. 3. Зехтинът е богат на антиоксиданти Антиоксидантите и олеиновата киселина са сред най-ценните за здравето вещества, съдържащи се в зехтина, тъй като мощните им противовъзпалителни свойства минимизират риска от заболявания, свързани с възпалителни процеси, като диабет и Алцхаймер. Те доказано намаляват възпалението и маркера за възпаление, наречен С-реактивен протеин. Някои проучвания сочат зехтина дори като цяр и лек при ревматоиден артрит именно защото редуцира и блокира възпалителните процеси в тялото. 4. Зехтинът е полезен за хипертониците Ценното маслиново масло помага на пациентите с хипертония да поддържат кръвното си налягане в нормални граници. Доказано е след дългогодишни проучвания, че хората, които спазват Средиземноморската диета, богата на зехтин, по-рядко страдат от хипертония. Тайната на това ползотворно действие на зехтина върху здравето може да се дължи на засилено отпускане на кръвоносните съдове, стимулирано от полифенолите в качественото маслиново масло. 5. Зехтинът е пълноценна храна за мозъка Мозъчната функция се подобрява при консумация на зехтин. Проучване от 2015 г. сочи, че при по-възрастните хора средиземноморската диета, богата на зехтин, е свързана с подобрена когнитивна функция в сравнение с ежедневно меню, съдържащо други източници на мазнини или бедно на мазнини. За да се насладим на всички тези ползи от консумацията на зехтин обаче, следва да изберем продукт с високо качество. Разнообразието в търговската мрежа е пословично, а това прави въпроса какъв зехтин да си купя още по-сложен за обикновения потребител. Има няколко признака, сочещи че зехтинът, който се каните да закупите или сте закупили, е отличен избор и е с високо качество. Какъв зехтин да си купя – следете за тези 3 признака Първо, важно е да проверите какви пише на бутилката – Extra Virgin е зехтинът, който търсите. Бутилката трябва и да е тъмна и добре затворена, което гарантира качеството на продукта и че е добре съхраняван. От тук-нататък не може да разчитате на очите си и на надписите, а трябва да използвате сетивата си и да проверите за тези 3 признака, сочещи качество: 1. Аромат Качественият зехтин се отличава с аромат, улавящ същността на пресните маслини. Ароматът трябва да е жив и плодов, а не плътен и "мазен“. Ако усетите нотки, които не са свързани със свежест и маслини, това не е най-добрият избор за вас. 2. Вкус Търсете горчивите нотки и заложете на зехтин, при който преобладават. Горчивината не само добавя дълбочина и комплексност към вкуса на първокласния зехтин, но и гарантира високото му качество. Наличието на горчивина във вкуса е надежден индикатор за свежестта и високото качество на маслото. Не нагарчали на небцето ви зехтинът, който сте избрали, това не е вашият зехтин и не е отговорът на въпроса какъв зехтин да си купя. 3. Острота Не ви "хваща за гърлото“ зехтинът, който сте закупили? Най-вероятно е с по-ниско качество. Острота на вкуса се дължи на наличието на здравословни фенолни съединения, което означава изобилие от антиоксиданти в маслиновото масло. Не е остър вкусът? Това не е вашият зехтин, пише actualno.com. Винаги, когато е възможно, пробвайте продукта, преди да го закупите. При липса на подобна възможност изберете възможно най-малката разфасовка, изпробвайте зехтина в дома си и ако отговаря на посочените три признака, то той е отговорът на колебанието ви какъв зехтин да си купя и смело може да се върнете в магазина и да закупите количество от този зехтин. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Млад шофьор прегази легнал на пътя бургазлия
09:16 / 25.11.2024
Изрязаха 90 % от корема й
09:02 / 25.11.2024
В Бургас е първата училищна паралелка, която изучава изкуствен интелект
09:30 / 24.11.2024
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
16:05 / 24.11.2024
Започва ремонт на тези бургаски улици
14:10 / 25.11.2024
Важна новина за бургаските шофьори!
04:00 / 24.11.2024
Бивша футболистка на ЦСКА: Величка на Гунди много се изложи!
17:24 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета