Как да отговаряме на неудобни лични въпроси?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:02
198
Да бъдеш възпитан и да се държиш любезно с познати и непознати хора като че все повече се превръща в рядкост. За онези от нас, които се опитват да спазват определени норми на поведение, сблъсъкът с обратното може да се окаже предизвикателство.

Ситуации, в които получаваме прекалено директен въпрос от не толкова близки хора, могат да се случат както в личния, така и в професионалния ни живот. За щастие можем да бъдем подготвени дори и за тях.

Най-простата реакции, когато се сблъскаме с нахален въпрос от рода на "Защо не си обвързан?", "Каква е заплатата ти?", "На колко си години?", "Как си позволяваш да живееш в този квартал?" е да отвърнем спокойно: "Предпочитам да не отговарям на този въпрос".

Разбира се, можем да бъдем и малко по-директни: "Не смятам, че това е много възпитан въпрос" или пък "Съвсем не мисля, че това ти влиза в работата". Истинското майсторство за справяме с нахални въпроси е, като си подготвим отговори за тях.

"Чух, че пак си се развела. Как се справяш?" Това е въпросът, който Андреа Джейвър от Slate получава от своя колега. Вместо да влезе в неудобно обяснение за личния си живот, тя избира да отговори с предварително подготвена реплика: "Доста шантава година, а? А знаеш ли, че започнах да тренирам волейбол? На моята възраст, представяш ли си?".

Джейвър дава примери и за готови отговори на други лични въпрос, като например: Каква заплата получаваш. "Не обсъждам финансови въпроси след 3 следобед/преди мръкване/без присъствието на счетоводителя ми".

Тя съветва да си отделим време, в което на лепящи листчета да напишем няколко подобни духовити изречения, които да ползваме за отговори, когато се сблъскаме с твърде личен въпрос. 

"Приемете го като упражнение по персонална терапия: решавате каква част от живота си сте готови да споделите със света, какво бихте изкарали на показ и какво да остане ваша тайна", пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Карди Би е била приета в болница по спешност
Вазелин и лимонов сок – неочаквано добра комбинация
Инфлуенсърка: Платих 500 долара, за да ми каже лекар, че просто т...
Нестандартни методи за наторяване на стайни растения
Интересно изследване за кафето показа защо пием толкова много на ...
Всички полудяха по чудото ашвaгaндa


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).