Как да направим три ястия само с едно пиле

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
15:18 / 10.12.2024
926
Имате пиле, но не знаете как да го приготвите по различен начин, за да се насладите на разнообразие от вкусове? Това е много лесно, като използвате всяка част от пилето за различна рецепта. От хрупкави запечени крилца и бутчета с картофи, през вкусна и топла пилешка супа, до кремообразно фрикасе – всяко ястие е уникално, но със същия основен продукт. Освен че е икономично, това е и чудесен начин да разнообразите менюто си, без да отделяте много време за готвене. Ето и рецептите:

Запечени пилешки крилца и бутчета с картофи

Необходими продукти:

1 пиле (бутчета и крилца)

4-5 картофа

Сол, пипер, риган, мащерка

Зехтин или масло

Чесън (по желание)

Лимон (по желание)

Приготвяне:

Почистваме бутчетата и крилцата, ако е нужно. Подправяме със сол, пипер и любимите подправки (мащерка, риган) и оставяме да се мариноват за 15-20 минути.

Нарязваме картофите на кръгчета или кубчета, посоляваме ги и ги подправяме със сол, черен пипер, риган и малко зехтин.

Загряваме фурната на 200°C. В тава поставяме картофите и пилешките бутчета и крилца. Печем около 40-50 минути, като периодично поливаме месото с изтичащите сокове, за да се получи златиста и хрупкава коричка.

Готовото ястие може да се поднесе с резенчета лимон за допълнителен вкус.

Супа с бяло месо от пилето

Необходими продукти:

Част от бялото месо от пилето (гърди или филе)

1 морков

1 картоф

1 лук

1 стрък целина

сол, пипер, дафинов лист

магданоз за гарниране

Приготвяне:

Отстраняваме част от пилешкото бяло месо (обикновено около костите) и го слагаме в голяма тенджера с вода. Добавяме нарязаните моркови, картофи, лук и целина. Подправяме със сол, пипер и дафинов лист. Варим на средна температура около 30 минути.

Изваждаме месото и зеленчуците от бульона. Месото може да бъде нарязано и върнато в супата. След това добавяме магданоз за аромат и сервиране. Ако искате по-гъста супа, може да пюрирате част от зеленчуците.

Фрикасе с бяло месо от пилето

Необходими продукти:

Част от бялото месо от пилето (гърди или филе)

1 глава лук

1 морков

1 чаша бяло вино

1 чаша пилешки бульон

200 мл сметана за готвене

2 яйца

Сол, пипер

Лимон и магданоз за гарниране

Приготвяне:

Нарязваме или накъсваме на конци пилешкото бяло месо. В голям тиган с малко масло запържваме нарязания лук и морков, добавяме месото и готвим, докато стане златисто.

Добавяме бялото вино и бульона, оставяме да къкри около 20 минути. След това добавяме сметаната и оставяме да се сгъсти на слаб огън. Можете  ида направите сос бешамел, но той е капризен и трябва да се пипа по-внимателно, за да не се пресече.

Разбиваме яйцата в отделна купа и внимателно ги добавяме към фрикасетата, като бъркаме постоянно, за да се получи кремообразна текстура. Подправяме със сол, пипер и лимонов сок на вкус.

Поднасяме с нарязан магданоз. Можете да прибавите и гарнитура от ориз или картофи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Хороскопът за днес: Много проблеми и финансови загуби за някой от...
Софи Маринова си спретна див купон с любимци от Бургас
Холивудски актьор почина трагично само на 16-годишна възраст
Удря ни силна магнитна буря
Хора с интересни имена имат повод да почерпят!
Любо Киров: В момента, в който Криско обяви, че синът му е от слъ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).