Как да направим три ястия само с едно пиле
Имате пиле, но не знаете как да го приготвите по различен начин, за да се насладите на разнообразие от вкусове? Това е много лесно, като използвате всяка част от пилето за различна рецепта. От хрупкави запечени крилца и бутчета с картофи, през вкусна и топла пилешка супа, до кремообразно фрикасе – всяко ястие е уникално, но със същия основен продукт. Освен че е икономично, това е и чудесен начин да разнообразите менюто си, без да отделяте много време за готвене. Ето и рецептите:
Запечени пилешки крилца и бутчета с картофи
Необходими продукти:
1 пиле (бутчета и крилца)
4-5 картофа
Сол, пипер, риган, мащерка
Зехтин или масло
Чесън (по желание)
Лимон (по желание)
Приготвяне:
Почистваме бутчетата и крилцата, ако е нужно. Подправяме със сол, пипер и любимите подправки (мащерка, риган) и оставяме да се мариноват за 15-20 минути.
Нарязваме картофите на кръгчета или кубчета, посоляваме ги и ги подправяме със сол, черен пипер, риган и малко зехтин.
Загряваме фурната на 200°C. В тава поставяме картофите и пилешките бутчета и крилца. Печем около 40-50 минути, като периодично поливаме месото с изтичащите сокове, за да се получи златиста и хрупкава коричка.
Готовото ястие може да се поднесе с резенчета лимон за допълнителен вкус.
Супа с бяло месо от пилето
Необходими продукти:
Част от бялото месо от пилето (гърди или филе)
1 морков
1 картоф
1 лук
1 стрък целина
сол, пипер, дафинов лист
магданоз за гарниране
Приготвяне:
Отстраняваме част от пилешкото бяло месо (обикновено около костите) и го слагаме в голяма тенджера с вода. Добавяме нарязаните моркови, картофи, лук и целина. Подправяме със сол, пипер и дафинов лист. Варим на средна температура около 30 минути.
Изваждаме месото и зеленчуците от бульона. Месото може да бъде нарязано и върнато в супата. След това добавяме магданоз за аромат и сервиране. Ако искате по-гъста супа, може да пюрирате част от зеленчуците.
Фрикасе с бяло месо от пилето
Необходими продукти:
Част от бялото месо от пилето (гърди или филе)
1 глава лук
1 морков
1 чаша бяло вино
1 чаша пилешки бульон
200 мл сметана за готвене
2 яйца
Сол, пипер
Лимон и магданоз за гарниране
Приготвяне:
Нарязваме или накъсваме на конци пилешкото бяло месо. В голям тиган с малко масло запържваме нарязания лук и морков, добавяме месото и готвим, докато стане златисто.
Добавяме бялото вино и бульона, оставяме да къкри около 20 минути. След това добавяме сметаната и оставяме да се сгъсти на слаб огън. Можете ида направите сос бешамел, но той е капризен и трябва да се пипа по-внимателно, за да не се пресече.
Разбиваме яйцата в отделна купа и внимателно ги добавяме към фрикасетата, като бъркаме постоянно, за да се получи кремообразна текстура. Подправяме със сол, пипер и лимонов сок на вкус.
Поднасяме с нарязан магданоз. Можете да прибавите и гарнитура от ориз или картофи.