ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да излекуваме тялото си с една лесна и приятна противовъзпалителна диета | ||||||
| ||||||
Хронично възпаление: Продължителност: Дългосрочна, с продължителност от месеци до години. Симптоми: Устойчиво, нискостепенно възпаление, което може да не причини незабавни симптоми, но може да доведе до увреждане на тъканите с течение на времето. Причини: Постоянни инфекции, автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, лупус), продължително излагане на дразнители (замърсяване, индустриални химикали) и хронични състояния като затлъстяване и диабет. Въздействие: Може да допринесе за развитието на различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и невродегенеративни разстройства. Разбирането и управлението на възпалението е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве и предотвратяване на хронични заболявания. Определени храни са известни със своите противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, съветват от Puls.bg. Ето някои ключови примери: 1. Плодове: Ягоди и горски плодове: Боровинките, ягодите, малините и къпините са богати на антиоксиданти и витамини. Цитруси: Портокалите, лимоните и лаймовете съдържат витамин С, който има противовъзпалителен ефект. 2. Зеленчуци: Листни зеленчуци: спанак, зеле и манголд са пълни с противовъзпалителни флавоноиди. Кръстоцветни зеленчуци: Броколите, брюкселското зеле и карфиолът съдържат сулфорафан, мощно противовъзпалително съединение. 3. Мазни риби: Сьомгата, скумрията, сардините и рибата тон са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението. 4. Ядки и семена: Бадеми и орехи: Осигуряват здравословни мазнини и антиоксиданти. Семена от чиа и Ленени семена: Богати на омега-3 мастни киселини. 5. Здравословни мазнини: Зехтин: Зехтинът екстра върджин съдържа олеокантал, който има подобни ефекти на НСПВС. Авокадо: Съдържа мононенаситени мазнини и антиоксиданти. 6. Пълнозърнести храни: Кафявият ориз, киноата и овесът осигуряват фибри и хранителни вещества, които помагат за намаляване на възпалението. 7. Бобови растения: Фасулът, лещата и нахутът са с високо съдържание на фибри и растителни протеини. 8. Билки и подправки: Куркума: Съдържа куркумин, мощно противовъзпалително съединение. Джинджифил: Известен със своите противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Чесън: Съдържа серни съединения, които имат противовъзпалителни свойства. 9. Чайове: Зелен чай: Богат на полифеноли и антиоксиданти, които намаляват възпалението. 10. Напитки Вода: Поддържането на хидратация помага за изхвърлянето на токсините и намаляването на възпалението. Умерени количества кафе: Съдържа полифеноли и антиоксиданти. Включването на тези храни в диетата може да помогне за справяне с възпалението и да насърчи цялостното здраве. Консумирането им помага при състояния, като: Автоимунни заболявания. Противовъзпалителните храни могат да намалят определени видове възпалителни протеини, свързани със здравословни състояния, при които имунната система атакува здравата тъкан. Примерите включват ревматоиден артрит, лупус и псориазис. Сърдечно-съдови заболявания. Сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, затлъстяване и инсулт са по-рядко срещани при хора, които ядат много противовъзпалителни храни. Алергии и астма. Гените и околната среда играят голяма роля. Но противовъзпалителната диета може да ограничи имунния отговор към алергени, което намалява тежестта на симптомите. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Затварят този път в Бургаско
05:00 / 23.11.2024
Временна организация на движението се въвежда в квартал "Рудник"
12:36 / 23.11.2024
Млад шофьор прегази легнал на пътя бургазлия
09:16 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета