Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да изберем правилното вино за готвене?
Автор: Десислава Томева 17:46 / 13.02.2025Коментари (0)977
©
Казват, че добрата домакиня влага душата си в ястията. А ако към рецептата добави и чаша вино – в ръката си, а не само в тенджерата, магията е гарантирана! Готвенето с вино не е просто техника, а изкуство, което придава дълбочина на вкусовете и прави храненето истинско удоволствие.

Защо да готвим с вино?

Виното не само подобрява вкуса на ястието, но и помага за по-доброто усвояване на ароматите. То действа като естествен овкусител, придавайки нежност на месата, плътност на сосовете и лекота на морските дарове. Освен това, докато се изпарява, алкохолът освобождава скрити вкусове, които иначе биха останали незабелязани.

Как да изберем правилното вино за готвене?

Червено вино – идеално за телешко, свинско и богати сосове. То придава дълбок вкус и карамелизира месото.

– Бяло вино – използва се предимно за пилешко, риба и морски дарове. Добавя свежест и лек киселинно-флорален акцент.

– Десертни вина – чудесни за сладки сосове и глазури, особено в комбинация с плодове и ядки.

Какъв по-добър пример за готвене с вино от традиционния винен кебап? Това ястие съчетава крехко свинско или телешко месо, бавно задушено с лук, моркови, домати и, разбира се, червено вино. Тайната? Оставете месото да се задушава бавно, за да попие всички аромати, а виното да му придаде този специфичен кадифен вкус.

Малки трикове за перфектен вкус

– Не използвайте евтино вино, което не бихте пили. Ако не ви харесва на вкус в чашата, няма да подобри и ястието ви.

– Добавяйте виното в началото на готвенето. Така алкохолът ще се изпари, но вкусът ще остане.

– Комбинирайте с правилните подправки. Червеното вино се съчетава с розмарин и черен пипер, а бялото – с босилек и мащерка.

Нека си го признаем! Готвенето с вино е повече от техника – това е начин да се насладиш на процеса, да добавиш настроение и щипка вдъхновение в ястието си. Предупреждавам ви, в ястието просто се капва за аромат, в чашата на домакинята е по-голямото количество!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България в еврозоната
България и Войната в Украйна
Зима 2024/2025 г.
Папа Франциск
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: