
ЗАРЕЖДАНЕ...
Как да изберем правилното вино за готвене? | ||||||
| ||||||
Защо да готвим с вино? Виното не само подобрява вкуса на ястието, но и помага за по-доброто усвояване на ароматите. То действа като естествен овкусител, придавайки нежност на месата, плътност на сосовете и лекота на морските дарове. Освен това, докато се изпарява, алкохолът освобождава скрити вкусове, които иначе биха останали незабелязани. Как да изберем правилното вино за готвене? – Червено вино – идеално за телешко, свинско и богати сосове. То придава дълбок вкус и карамелизира месото. – Бяло вино – използва се предимно за пилешко, риба и морски дарове. Добавя свежест и лек киселинно-флорален акцент. – Десертни вина – чудесни за сладки сосове и глазури, особено в комбинация с плодове и ядки. Какъв по-добър пример за готвене с вино от традиционния винен кебап? Това ястие съчетава крехко свинско или телешко месо, бавно задушено с лук, моркови, домати и, разбира се, червено вино. Тайната? Оставете месото да се задушава бавно, за да попие всички аромати, а виното да му придаде този специфичен кадифен вкус. Малки трикове за перфектен вкус – Не използвайте евтино вино, което не бихте пили. Ако не ви харесва на вкус в чашата, няма да подобри и ястието ви. – Добавяйте виното в началото на готвенето. Така алкохолът ще се изпари, но вкусът ще остане. – Комбинирайте с правилните подправки. Червеното вино се съчетава с розмарин и черен пипер, а бялото – с босилек и мащерка. Нека си го признаем! Готвенето с вино е повече от техника – това е начин да се насладиш на процеса, да добавиш настроение и щипка вдъхновение в ястието си. Предупреждавам ви, в ястието просто се капва за аромат, в чашата на домакинята е по-голямото количество! |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg