Кайт сърф регата ще се проведе другата седмица в Бургаския залив

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:29 / 02.07.2010
740
Кайт сърф регата ще се проведе другата седмица в акваторията на Бургаския залив, съобщи  Живко Факирчев, състезател по кайт сърф от яхт клуб "Черноморец" - Бургас, организатори на съревнованието по вълните. Той посочи, че миналата седмица регата е била отменена, тъй като провеждането й зависи от благоприятните климатични условия и най-вече от силата на вятъра, който трябва да духа със сила 6-7 м./сек.

"Прави се слалом по вятъра при по-слаб вятър или крос рейсинг срещу вятъра, на принципа на ветроходните регати с обикаляне на триъгълник", обясни самото състезание Факирчев. За дни на провеждане на регатата са определени събота и неделя. "Познаваме се всички, следим прогнозата и се събираме до половин час. Вятърът духа обикновено след 12 - 13 часа", каза още сърфистът. В регата ще участват поне 50 кайт сърфиста, смята Факирчев. Кайт в превод от английски означава хвърчило, което се управлява с въжета от 25-30 метра.

"Хвърчилото" е свързано със сърф, който със силата на вятъра се движи по водата. Според Факирчев към екстремния воден спорт има интерес от страна на младите хора. По неговите думи бургаският залив е най-подходящият в страната за развитие на ветроходните спортове, заради вятъра. Заливът е голям и е равен т.е. няма препятствия, които да пречат на вятъра, разясни кайт сърфистът. Този морски спорт е скъпо удоволствие.

Едно цялостно оборудване с костюм струва от 2 до 4 хиляди лева. По думите на сърфистът спортът не е особено безопасен, тъй като всичко в него се развива със светкавична бързина. "Има възможност за обучение на деца, но това трябва да става със знанието и съгласието на родителите, тъй като кайт сърфът крие много опасности", каза още Факирчев.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).