Известна германска писателка ще гостува в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:45 / 07.03.2011
728
Известната германска писателка Мирям Преслер ще гостува у нас от 08 до 11 март 2011 г. по покана на Гьоте-институт България и ще има литературни четения в София, Сливен и Бургас. Четенето в град Бургас ще се проведе на 10 март 2011 г. от 16 ч. в ГПНЕ "Гьоте" и се осъществява в сътрудничество с РИО на МОМН гр. Бургас и ГПНЕ "Гьоте".

Мирям Преслер се обръща в творчеството си към младия читател, чийто свят и светоусещане описва. Нейната развита способност да съпреживява й позволява да опише хората разбираемо и автентично. С голям успех тя е написала почти 50 произведения за деца и младежи, както и е направила около 300 превода от иврит, английски и холандки език. Още за първия си младежки роман Горчив шоколад (Bitterschokolade) тя е удостоена през 1980 г. с Олденбургската наградата за детска и младежка литература. През 1995 г. за книгата си Когато дойде щастието, го покани да седне (Wenn das Glück kommt, muss man ihm einen Stuhl hinstellen) тя получава Наградата за младежка литература на Германия, както и Цюрихската наградата за детска книга. Следват множество други награди, между които са Медала на Карл Цукмайер за заслуги за немския език (2001 г.), Наградата за книга на Германия за романа "Mалка Май (Malka Mai) (2002 г.) и Наградата за немска книга за цялостно творчество. През 2010 г. на Франкфуртския панаир на книгата Мирям Преслер беше удостоена с Наградата за младежка книга на Германия за цялостното й творчество.

В България Мирям Преслер ще чете от романа Натан и неговите деца (Nathan und seine Kinder), който представлява нов преразказ на ключов текст от Просвещението. Авторката отвежда читателите си в Йерусалим по време на кръстоносните походи и описва с голяма емпатия протагонистите и конфликтите на онази епоха. Мирям Преслер се придържа с голям респект към оригинала на Лесинг, но предлага други варианти за важните неща - тя избира формата на роман, разказва в друга тоналност, така че хората да изглеждат по живи, а времето да е по-разбираемо. И историята има друг край. Тази пледоария за мирното съжителство на световните религии показва, че и 255 години след премиерата Притчата на пръстените на Лесинг не е загубила значението си.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...
Мон Дьо разказва за трудностите, през които е преминал
Роднина обрал Софи Маринова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).