Известна бургазлийка, прославила ни в цял свят днес става на 86!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:19 / 25.08.2024
3577
Янка Рупкина е една от най-емблематичките и известни български народни певици, проставила страната ни в цял сявт. Тя е изпълнителка на песенен фолклор от Странджанския край. Световната си известност певицата дължи на своя изключителен глас и на работата си с вокално трио "Българка“.

Янка Рупкина е родена на 15 август 1938 година, но поради трудното възстановяване на майка ѝ след раждането е записана в регистрите с рождена дата 25 август. През 1954 г. завършва средното си образование в техникум за медицински сестри в Бургас.

В семейството ѝ винаги се е пеело. Тя самата запява народни песни от малка и на 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който Рупкина печели.

От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в "Балкантон“, снима много филми за БНТ. В много от записите ѝ се откриват варианти за съвременна интерпретация на фолклорното песенно наследство.

Осъществява много модерни фолклорни проекти с трио "Спешен случай“, с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов. Нейната песен "Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на "Мистерията на българските гласове“.

За изключителното си вокално майсторство е удостоена с много награди:

1961 – първа награда от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад,

1967 – първа награда в международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис,

1973 – награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава.

2007 – награда "Нестинарка“ на Международния фолклорен фестивал в Бургас.

В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио "Българка“. Именно с трио "Българка“ Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и "Трансглобал Ъндърграунд“.

Преломен момент в живота на певицата е 21 декември 1971 г. На този ден група български музикални изпълнители, между които Янка Рупкина, Паша Христова, Мария Нейкова, Борис Гуджунов, фолклорен ансамбъл "Аура“, трябва да заминат за Алжир. Силен страничен вятър и повреда в самолета обаче предизвикват инцидента, при който Паша Христова загива. Рупкина остава жива, но е с изгаряния по ръцете, за които по-късно твърди, че ѝ дават сила да лекува.

Янка Рупкина издирва и записва стотици оригинални песни от Странджанския край за БНР и Балкантон. През 2005 г. излиза албумът ѝ "Керанка“, посветен на майка ѝ, като резултат от сътрудничеството на Рупкина с холандския композитор Робърт Елмар Янка Рупкина записва много сполучливи дуети с Калинка Вълчева, Йовчо Караиванов и Добрин Коев.

През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден "Кирил и Методий“.

Почетен гражданин на Бургас от 2017 г.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1285):
17.09.2024 Принц Хари получи 10 млн. долара подарък за рождения си ден
17.09.2024 Галена показа майка си
17.09.2024 Мисли ли за трето дете Асен Блатечки?
17.09.2024 Тези индивиди се борят за участие в "Биг Брадър"
17.09.2024 Мъжът на Белослава я заряза и отпраши за Хавай
17.09.2024 Известен режисьор застава зад филм за бомбардировките над Хирошима
Още новини от Любопитни новини:
Кеворкян: Днешните палета направо вбесяват някои от най-знаменити...
Тези индивиди се борят за участие в "Биг Брадър"
Мъжът на Белослава я заряза и отпраши за Хавай
Това са култовите участници в "Островът на 100-те гривни"
Известен режисьор застава зад филм за бомбардировките над Хирошим...
Тази подправка стимулира мозъка, полезна е за очите и подобрява р...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).