Използването на микровълнова фурна прави храната по-малко здравословна?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
08:56 / 11.12.2024
1341
Интернет е дом на безброй блогове и статии, които твърдят, че микровълновите са вредни за нашето здраве. Обичайните обвинения са, че те са отговорни за премахването на витамини и хранителни вещества от нашата храна. Въпреки това идеята, че микровълновите фурни са по-лоши за нас от другите форми на готвене, не се подкрепя от научни доказателства.

Микровълновите фурни използват микровълново лъчение за затопляне на храната. Микровълните карат водните молекули в храната да вибрират, генерирайки топлина, която се разпространява през околните молекули, за да загрее и следователно да сготви храната. Този процес може да повлияе на витамините и хранителните вещества в нашата храна, но тези промени не са уникални за готвенето в микровълнова печка – това е резултат от нагряването.

При нагряване на храната някои витамини, като витамин С, могат да се разградят, но това е продукт на процеса на нагряване и ще се случи независимо дали храната е приготвена на котлон, в обикновена фурна или в микровълнова печка.

Протеините също са "денатурирани“ – това е термин, който звучи като "натуралността се премахва“, но просто означава, че протеините се разграждат и това се случва, когато се нагряват по някакъв начин за готвене.

Друг начин, по който хранителните вещества могат да бъдат загубени, е чрез готвене на храна във вода – проучванията показват, че варенето на зеленчуци позволява на хранителните вещества да изтекат във водата за готвене – която след това обикновено се изхвърля. Това означава, че се регистрират по-големи хранителни загуби при варене, отколкото при готвене на пара или пържене – или в микровълнова фурна, пише BBC.

Всъщност най-добрият начин да запазите витамини и хранителни вещества при готвене е да използвате кратки времена за готвене, които ограничават излагането на топлина и метод на готвене, който използва възможно най-малко течност – две неща, които са лесни за постигане с микровълнова печка, въпреки че проучванията показват, че най-добрият начин да запазите хранителните вещества в зеленчуците е да ги приготвите на пара.

Така че, ако обичате да използвате микровълнова печка – продължавайте! В някои случаи вашата храна всъщност може да е по-питателна!

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Как да се събуждате рано и все пак да си набавяте достатъчно сън?...
Полезно ли е ежедневното приемане на аспирин?
Депортират принц Хари от САЩ?
Натали Трифонова заменя телевизионния екран с театралната сцена
"Грешни" пари попадат в ръцете на 4 зодии днес
Едно от златните ни момичета сподели прекрасна новина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).