Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Използването на микровълнова фурна прави храната по-малко здравословна?
Автор: Екип Burgas24.bg 08:56 / 11.12.2024Коментари (1)1340
©
Интернет е дом на безброй блогове и статии, които твърдят, че микровълновите са вредни за нашето здраве. Обичайните обвинения са, че те са отговорни за премахването на витамини и хранителни вещества от нашата храна. Въпреки това идеята, че микровълновите фурни са по-лоши за нас от другите форми на готвене, не се подкрепя от научни доказателства.

Микровълновите фурни използват микровълново лъчение за затопляне на храната. Микровълните карат водните молекули в храната да вибрират, генерирайки топлина, която се разпространява през околните молекули, за да загрее и следователно да сготви храната. Този процес може да повлияе на витамините и хранителните вещества в нашата храна, но тези промени не са уникални за готвенето в микровълнова печка – това е резултат от нагряването.

При нагряване на храната някои витамини, като витамин С, могат да се разградят, но това е продукт на процеса на нагряване и ще се случи независимо дали храната е приготвена на котлон, в обикновена фурна или в микровълнова печка.

Протеините също са "денатурирани“ – това е термин, който звучи като "натуралността се премахва“, но просто означава, че протеините се разграждат и това се случва, когато се нагряват по някакъв начин за готвене.

Друг начин, по който хранителните вещества могат да бъдат загубени, е чрез готвене на храна във вода – проучванията показват, че варенето на зеленчуци позволява на хранителните вещества да изтекат във водата за готвене – която след това обикновено се изхвърля. Това означава, че се регистрират по-големи хранителни загуби при варене, отколкото при готвене на пара или пържене – или в микровълнова фурна, пише BBC.

Всъщност най-добрият начин да запазите витамини и хранителни вещества при готвене е да използвате кратки времена за готвене, които ограничават излагането на топлина и метод на готвене, който използва възможно най-малко течност – две неща, които са лесни за постигане с микровълнова печка, въпреки че проучванията показват, че най-добрият начин да запазите хранителните вещества в зеленчуците е да ги приготвите на пара.

Така че, ако обичате да използвате микровълнова печка – продължавайте! В някои случаи вашата храна всъщност може да е по-питателна!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е истината. Трябва да се знае. Живко Радев-инж.технолог "Хранителна промишленост". Автор и собственик на 9 патента за изобретение в чужди държави и един в България с основен акцент - Микровълново нагряване на храни.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2025
Поскъпване на хранителните продукти
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: