Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Историята на кървавата организация "Червените бригади"
Автор: Неда Узунколева 22:19 / 13.01.2024Коментари (0)838
©
Ренато Курчио и Маргерита Кагол в деня на сватбата си
В историята на терористичните организации "Червените бригади" се открояват със своята яростна идеология и безмилостни актове на насилие. Създадена през 70-те години на миналия век в Италия, тази прословута група се ражда от радикалните идеи и партньорството между Ренато Курчио и Маргерита Кагол.

Курчио и Кагол, млада двойка, водени от марксистките идеали, полагат основите на "Червените бригади" през 1970 г. Те създават тайна мрежа, която има за цел да инициира революция срещу италианското правителство, което те смятат за потисническо и по своята същност корумпирано. Възприемайки доктрината на въоръжената борба, "Червените бригади" се застъпват за събаряне на съществуващия обществен и политически ред.

Трябва да се отбележи, че Курчио играе централна роля като харизматичен лидер на групата, докато Кагол служи като негов доверен и предан съучастник. Заедно те организират поредица от отвличания, убийства и бомбени атентати, които спечелват на "Червените бригади" международна известност. Основните им мишени са политически фигури, съдии и ръководители, всички символични представители на системата, която се стремят да разрушат.

Своебразен "връх" на действията им се разиграва през 1978 г., когато "Червените бригади" отвличат и впоследствие убиват бившия министър-председател на Италия Алдо Моро. Дързостта и бруталността на този акт предизвика шок в италианското общество и засилва решимостта на властите да разбият организацията на всяка цена.

През 1976 г. скривалището на двойката е открито от полицията, което води до престрелка, по време на която Кагол губи живота си. Курчио, тежко ранен и впоследствие заловен, е осъден на няколко доживотни присъди в затвора, но през 1998 година е освободен. До ден днешен не е изразил съжаление за действията си. През 2007 г. френската актриса Фани Ардан изразява своето "възхищение“ към лидера на Червените бригади като "герой“, добавяйки, че "смята феномена "Червени бригади" за много вълнуващ и страстен“. Заради коментарите си актрисата е осъдена от Пиеро Мацола, син на италиански полицай, убит от "Червените бригади".

След залавянето на Курчио през 1976 година "Червените бригади" продължават да действат под различни ръководства през следващите години, но без харизматичното влияние на Курчио, организацията постепенно отслабва. Краят на Студената война допълнително намалява тяхното влияние.

Историята на Курчио и Кагол е натрапчиво напомняне за разрушителната сила на радикализма, подхранван от лични убеждения и политически плам. "Червените бригади" оставят траен белег върху колективната памет на Италия, служейки като символ на бурните и изпълнени с насилие глави в историята на нацията.

Основателите на терористичната организация  Ренато Курчио и Маргерита Кагол, изповядват екстремистки идеологии и използват насилие като средство за изпълнение на своите революционни стремежи. Като двойка, те изиграват централна роля в оформянето и осъществяването на управлението на терора в организацията, оставяйки незаличима следа върху тревожното минало на Италия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: