Истинското сирене няма да се разпадне, ако го накиснем във вода
Как да разпознаем млечния от имитиращия продукт в магазина. При предлагане на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в обектите за дистрибуция (търговия) на храни трябва да се спазват следните изисквания:
- Продуктите да са предварително поставени от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект;
- Продуктите да са поставени на отделни щандове или на обособени за целта места, отделени по подходящ начин или различни от тези, на които се предлагат млечните продукти
- Щандовете им да са ясно обозначени с надпис "Имитиращи продукти".
Друг метод да се уверим, че купуваме качествен продукт, е внимателно да разгледаме текстурата му. Имитиращите продукти са с изключително гладка повърхност, докато едно истинско сирене, например, трябва да е зърнесто. Накиснем ли го във вода, то няма да се разпадне, за разлика от имитиращия продукт.
12 хиляди тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 г.
Според данни, представени от Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ, в предаването “Тази сутрин" по bTV 12 хил. тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 г. Как обаче да разпознаем кои са те на щанда в магазина?
В българското законодателство съществува наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която регламентира съдържанието и начина на етикетиране. Това помага на потребителите да се ориентира за съдържанието на щанда в магазина.
"Потребителят трудно с категоричност би различило имитиращия продукт от сиренето на външен вид. Имитиращите продукти са с по-малък срок на годност от млечния. Най-добре е да закупуваме опакован имитиращ продукт, ако искаме такъв.", каза Викьова
Производителите на имитиращи продукти нямат право да използват думата "млечен" в описанието на продукта, както и такова описание, което показва, че храната има свойства или характеристики на мляко и млечен продукт.
При етикетирането на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, върху етикета задължително се поставя "Имитиращ продукт" и ясно обозначение на съставката, използвана като заместител на млечните съставки.
Производителят е задължен да изписва и количеството на съставката заместител.