Иде краят на димящите цигари

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (20)
10:00 / 29.10.2011
1479
Край на димящите цигари в пепелника. От 17 ноември у нас трябва да се продават единствено самозагасващи папироси, предвиждат правила на ЕС. Затова е възможно някои вносни марки да изчезнат от родния пазар. Това, че цигарите гаснат сами, се отбелязва от производителя с две черти върху прозрачната лентичка, с която е облепена кутията цигари.

Голяма част от марките цигари на "Булгартабак" в търговската мрежа вече са самозагасващи се. За да гаснат сами, цигарите се произвеждат с хартии с "ниска способност на горене", в които са вградени зони (пръстени) за загасване. Това позволява на цигарите да загаснат при допир с повърхност, която е склонна да се запали. Целта е да се ограничат пожарите, причинени от незагаснала цигара. След 17 ноември цигарите, които не гаснат сами, няма да може да се продават. За целта държавни служители обикалят всички магазини, от големите вериги до най-малките квартални продавачници. Те принуждават търговците да подписват декларация, че няма да продават други цигари освен самозагасващи се, иначе са заплашени от глоби. Хартията за направата на самозагасващи цигари е по-скъпа, но цените няма да се увеличават.

Производствената програма на "Булгартабак" е заложена така, че до 17 ноември да няма залежали цигари на склад със старата хартия. Освен това в магазините вече се разпространяват само цигари, отговарящи на новия стандарт, казаха от "Булгартабак". Проверки за това дали цигарите отговарят на новите изисквания ще се правят от Комисията за защита на потребителите, докато митниците следят само за внесения акциз. Агенцията ще поеме ангажимент за унищожаването на цигарите от стария тип, които не са били продадени до 17 ноември. Най-вероятно обаче количествата ще са минимални, тъй като всеки производител е наясно с новите изисквания, уточниха от митниците.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (20)
Още новини от Любопитни новини:
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"
Бум на турските сапунки, сериали със стари и нови сюжети тръгват ...
Астролог: Не взимайте важни решения в този период! Без спонтанни ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).