Художници пресъздадоха падането на Берлинската стена на о-в Анастасия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:50 / 04.09.2009
955
20 именити художници от три поколения пресъздадоха падането на Берлинската стена преди точно 20 години, предаде репортер на Burgas24.bg. Инсталациите бяха представени на бургаския остров Света Анастасия, вдъхновявал години наред творци от цялата страна. При изключително екстремни условия, 20 български художници пресъздадоха падането на Берлинската стена преди точно 20 години. Със съвместните усилия на Порт Бургас, местната администрация и военоморската база Атия, творците успели да изградят експозицията само за месец на един от най-красивите острови край Бургас.

Берлинската стена, символът на разделена Европа, чудовищно съоръжение в сърцето на една нация. Следите и до днес личат, провокацията съществува. Съществува и у нас, макар и под друго измерение:

"Попадна ни едно видео, където всички европейски държави показват съпричастността си... само България липсва във видеото, това ни провокира. Не искаме България да продължава да се възприема като бяло петно на картата", разказва един от организаторите на проекта - Елена Филипчева. И така 20 години по-късно, 20 художници "разрушават" берлинската стена.

Не случайно да вложат своя талант са поканени творци от три поколения.

"Всички са изключително добри. Идеята е да помислим къде сме... от чисто човешка гледна точка", допълни още Филипчева. Освен в Бургас, експозицията ще се представи и в Русе, и в София на 9 ноември, когато е и кръглата годишнина от падането на Берлинската стена, а неин домакин ще бъде Столична община.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).