"Хубавата Елена" се завръща в Бургас след 40 години

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:47 / 25.11.2008
587
Комичната опера на Жак Офенбах „Хубавата Елена" ще има премиера в Бургас след близо четири десетилетия. Забавният сюжет, пародиращ историята за Парис и митичната гъркиня, предизвикала Троянската война, ще разсмее зрителите на 27 ноември (четвъртък) и на 2 декември (вторник) от 19.00 часа.

Оригинални декори пренасят присъстващите в най-големия храм на древна Елада и в покоите на Елена. Изрисуваните по тях известни случки от ловни и любовни сцени използват техниката на гръцкия вазопис. Комичният ефект се подсилва от нестандартните костюми, които са далеч от епохата на цар Менелай.

Постановката е резултат от режисьорските хрумвания на директора на бургаската опера Александър Текелиев и музикалните умения на главния диригент на Национален Музикален театър „Стефан Македонски" Юли Дамянов. Художник на декорите е Борис Стойнов, а на костюмите - Цветанка Петкова - Стойнова. Хореографията е на Гриша Роглев.

На сцената се вихрят над сто души солисти, хор, оркестър и балет. В ролята на Хубавата Елена ще видим Шмилена Султанова. Парис ще изиграе Пеньо Пирозов.
Въпреки че Офенбах е нарекъл творбата си опера, тя е по-скоро в оперетния жанр, изобилства от говорни диалози и комични ситуации.

„Постановката е направена с много настроение и хумор, действа разтоварващо, като отдушник. За да е още по-достъпна за зрителите, се изпълнява на български език", каза директорът на ОФД-Бургас Александър Текелиев. И обещава на бургазлии още оперетни заглавия в афиша, ако покажат, че могат да се забавляват.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Камелия втрещи с изказване за миналото си
Хванаха Радина Кърджилова как се кара с новото гадже на улицата
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).