ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хората, които пият редовно чай, живеят по-дълго | ||||||
| ||||||
"Чаят е без калории и е много богат на антиоксиданти“, казва Уитни Линсенмайер, диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика. Тези свойства помагат за намаляване на риска от инсулт, подобряват кръвното налягане и нивата на холестерола и засилват имунната функция. Всъщност проучване от 2022 г. установява, че при хората, които редовно пият чай има по-нисък риск от смърт в сравнение с непиещите. И така, какво прави обикновената чаша чай толкова мощна? Ето какво се случва с тялото ви, когато пиете чай. Как чаят помага за фокусиране и облекчаване на стреса Пиенето на чай може да бъде ефективно ободряващо средство, благодарение на комбинацията от кофеин и Л-теанин, която подобрява бдителността, но без нервността, свързана с кафето, казва Джени Нортън, диетолог в RET Physical Therapy. За разлика от чаша кафе, кофеинът в чая се абсорбира по-бавно, осигурявайки стабилна енергия за по-дълъг период от време. Междувременно Л-теанинът, непротеинова аминокиселина, намираща се почти изключително в чая, насърчава отпускането и подобрява когнитивното представяне. Многобройни проучвания показват, че Л-теанинът повишава концентрацията, подобрява паметта, помага при стрес и може да предпазва от хронични заболявания. "Също така ви дава малко умами“, пикантен аромат, който подобрява вкуса на храната, казва Куан Вуон, изследовател по храненето в Университета в Нюкасъл, Австралия. Чаят матча, по-специално, е богат на Л-теанин, като церемониалните сортове предлагат най-високи концентрации поради техния процес на отглеждане в сянка. За сравнение, билковите чайове, които се правят със смес от различни билки и подправки, осигуряват алтернативи без кофеин, богати на антиоксиданти. Например ройбос, южноафрикански билков чай, е богат на аспалатин, флавоноид, който може да помогне за регулиране на кръвната захар. В допълнение към Л-теанина, чаят съдържа малки количества от невротрансмитера GABA (гама-аминомаслена киселина), който може да засили неговите успокояващи ефекти и да помогне за намаляване на тревожността. Освен химичния си състав, топлината и ароматът на чая ангажират сетивата по начини, които допълнително подпомагат умствената яснота и релаксация. Проучванията показват, че сетивните преживявания при пиене на чай могат да помогнат за понижаване на нивата на кортизол, намаляване на тревожността и подобряване на вниманието. Например, проучване от 2018 г. установява, че вдишването на аромат на черен чай намалява маркерите на стреса при участниците, изпълняващи когнитивни задачи. Флоралните чайове, като лайка, са особено ефективни за релаксация, докато освежаващият аромат на ментовия чай е свързан с подобрена бдителност. Чаят и хидратацията Една от най-простите, но най-важните ползи за здравето на чая е хидратацията, казва Ема Бекет, изследовател по храненето в Университета в Нюкасъл, Австралия. Поддържането на хидратация помага на сърцето и мускулите ви да работят по-ефективно, смазва ставите, помага при храносмилането и повишава когнитивната функция, пише nationalgeographic.bg. Въпреки че чаят е диуретик, благодарение на кофеина, ефектът е мек. "Хидратацията е свързана с [водата], която се движи през тялото ви и при движението си дава възможност на тялото ви да премахне токсините и да балансира солите“, казва Бекет. Съединения в чая за борба с болестите Чаят е богат източник на антиоксиданти, особено флавоноиди като катехини. Те се борят с клетъчното увреждане, намаляват възпалението и потенциално намаляват риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак. Зеленият чай се отличава с високото си съдържание на катехин, което го прави мощен източник на противовъзпалителни и противоракови свойства. С високите си нива на катехин зеленият чай е особено ценен заради своите противовъзпалителни и противоракови свойства. Четирите основни катехини в зеления чай са епикатехин, епигалокатехин, епикатехин галат и епигалокатехин галат (EGCG), които работят заедно, за да осигурят тези ползи. За EGCG също така е доказано в предварителни проучвания, че помага за регулиране на нивата на кръвната захар, намаляване на мазнините в корема и засилва окисляването на мазнините по време на тренировка. Докато зеленият чай съдържа най-високата концентрация на катехини, черният чай запазва антиоксидантни свойства, въпреки че е подложен на ферментация, която намалява нивата на катехини, казва Вуон. Този процес създава уникални съединения като теафлавини и теарубигини, които допринасят за ползите за здравето от черния чай. Нови изследвания показват, че антиоксидантите в чая могат да играят роля в поддържането на здравето на чревния микробиом чрез насърчаване на растежа на полезни бактерии, които могат да повлияят на всичко - от храносмилането до имунната функция. Тези открития подчертават значението на консумацията на чай, при което неговите съединения си взаимодействат синергично за максимални ползи за здравето. "Хората са се опитатвали да възпроизведат отделно различните съединения, които се намират в чая“, казва Джули Стефански, диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика. Въпреки това, както отбелязва Стефански, изолирането на специфични съединения от чая няма същата полза като изпиването на чаша чай поради сложността на различните съединения, открити в чая. "Те действат заедно“, казва Стефански. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Много ще се строи в Бургас
13:46 / 03.02.2025
Ще удължат ли междусрочната ваканция?
12:51 / 03.02.2025
Шофьорите да се движат с повишено внимание по този път в Бургаско
11:26 / 04.02.2025
Загазиха сериозно
10:13 / 03.02.2025
Коли горяха в "Славейков"
09:19 / 03.02.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета