Хлебарите: Купувайте български козунак, по хубав е

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:46 / 18.04.2009
772
Вносният козунак няма нищо общо с вкуса на българския. Който си купи вносен козунак, най-вероятно ще остане разочарован. Това каза Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България". Според него в продукт, който има яйце, за да има трайност два-три месеца при стайна температура, се слагат различни стабилизатори, които не са опасни, но не са полезни. „Освен това - българинът обича топъл козунак", каза още той. По думите му - българският производител не може да се похвали само с красивите кутии на италианския. Това обаче би оскъпило излишно продукта.

Според Попов българите по-скоро си купуват, отколкото месят домашен козунак за празника. „Вече няма кой да меси онези прекрасни козунаци, българката стана много заета и удобството за нея е, че може да си ги купи", каза той. По думите му, когато козунакът е направен от майстор-хлебар, качеството не отстъпва на това на бабиния козунак.

Попов разказа, че хубавият козунак се прави трудно. Процесът на подготовка е дълъг - месенето е дълго, втасването на тестото също, слагат се повече и различни продукти. Изпичането също е сложно. Пренастройва се целият процес на работа на машините спрямо ежедневното производство, за да може да се направят достатъчно на брой козунаци навреме.

Най-често в козунака се слагат различни твърди ядки - орехи, бадеми, лешници, сушени плодове - стафиди, кайсии. Последният успешен експеримент в тази посока е на кюстендилска фирма, която е сложила в козунака сушени череши и се е получил оригинален вкус. Слагат се още различни мармалади, канела, какао.

Козунак се произвежда целогодишно, но изобилие има само по Великден - най-вече заради търсенето. Всяка фирма се е ориентирала по производството си през годината за това - какво количество да произведе.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
21.04.2009 14-годишно момиче на близо половин литър концентрат, попадна в болницата навръх Великден
20.04.2009 Продължава засиленото полицейско присъствие по пътищата
19.04.2009 Продължава засиленото полицейско присъствие по пътищата
19.04.2009 Великденско послание от митрополит Йоаникий
19.04.2009 Честито възкресение Христово!
18.04.2009 Пожарната: Бъдете внимателни по време на нощната Великденска литургия
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).