Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Грешките, които допускаме в банята
Автор: Екип Burgas24.bg 11:00 / 22.05.2024Коментари (0)1251
©
Скорошната пандемия ни принуди да практикуваме интензивна хигиена, но сапуните и други подобни продукти прекомерно изсушават кожата, така че трябва да знаете кое и кога е твърде много.

1. Твърде често къпане

Къпането всеки ден може да бъде навик, но освен ако не сте мръсни или потни, може да не е необходимо да се къпете повече от няколко пъти седмично.

Измиването премахва здравословното масло и бактериите от кожата ви, така че твърде честото къпане може да причини суха, сърбяща кожа и да позволи на лошите бактерии да навлязат през напуканата кожа.

Когато изложите тялото си на нормална мръсотия и бактерии, това всъщност помага за укрепване на имунната ви система. Освен това твърде честото вземане на душ изразходва много вода. Уверете се обаче, че миете ръцете си често.

2. Използване на грешен сапун

Антибактериалните сапуни могат да убият твърде много бактерии, включително добрите. Това може да позволи проникването на лоши бактерии, които са устойчиви на антибиотици.

Силните сапуни могат да изсушат кожата ви, така че се придържайте към меките сапуни, за предпочитане с добавени масла, нежни почистващи препарати или душ гелове с хидратиращи формули.

3. Мръсна кърпа

Мокрите кърпи са благоприятна среда за бактерии, гъбички, мухъл и вируси. Мръсната кърпа може да причини гъбички по ноктите, сърбеж, микоза и брадавици.

За да избегнете това, сменяйте или перете кърпата си поне веднъж седмично и се уверете, че изсъхва между употребите.

Закачете я разстлана на държач за кърпи вместо на кука, за да изсъхне по-бързо. Перете кърпите по-често, когато сте болни и ако в дома ви е влажно, например през лятото.

4. Гъба за баня, пълна с бактерии

Гъбите за баня са чудесни за търкане, но и като скривалище за микроби. Трябва да почиствате вашата гъба веднъж седмично, като я накиснете в разредена белина за пет минути и изплакнете добре.

Въпреки че гъбата е удобна за съхранение под душа, по-безопасно е да я изтръскате и окачите на хладно място, където ще изсъхне по-бързо.

Трябва да сменяте гъбата си поне на всеки 3 до 4 седмици.

5. Къпане с топла вода

Дългият горещ душ е толкова добър, особено през зимата, но горещата вода премахва естествените масла и го изсушава дълбоко.

Защитете кожата си, като не се къпете твърде дълго, достатъчни са 5 до 10 минути. Това е особено важно, ако имате кожно заболяване като екзема или псориазис.

6. Миене на косата твърде често

Освен ако нямате мазен скалп, вероятно не е необходимо да миете косата си всеки ден. Ако имате къдрава, груба или химически третирана коса, мийте косата си по-рядко, за да не стане прекалено суха.

Опитайте да удължите времето между измиванията и вижте как ще се почувствате. Дори ако тренирате или се потите всеки ден, най-добре е да се придържате към редовен график за миене на косата.

С напредване на възрастта не е необходимо да миете шампоан толкова често, защото скалпът ви произвежда по-малко мазнина.

7. Липса на дръжка под душа

Проучванията показват, че падането под душа е често срещано явление, затова е добре да монтирате дръжка вътре в самата кабина.

А именно парапетът може да предотврати падане. Също така е добра идея да поставите неплъзгащи се постелки на пода във ваните и душовете.

8. Недостатъчно почистване на душ слушалката

Душ слушалката е идеален дом за бактерии, които обичат да се развиват в малките, влажни, тъмни дупки.

Когато водата тече, бактериите също могат да навлязат във въздуха, който дишате. Това е трудно да се избегне, но можете да свалите и почистите слушалката във вряща вода, за да убиете бактериите.

Също така помага да пуснете горещата вода минута преди да се къпете и да източите възможно най-много вода от душ слушалката, когато сте готови.

9. Нанасяне на крем веднага след къпане

Лосион, крем или друг овлажнител действа като заключва влагата в кожата ви. Най-доброто време за нанасяне е веднага след къпане.

Нанесете хидратиращ крем върху мокра кожа, за да поеме влагата и да я запази още по-добре в епидермиса ви.

10. Интелигентно използване на сапун

Не всички части на тялото ви се нуждаят от сапун, за да се почистят. Ограничете сапуна до подмишниците, слабините, краката, ръцете и лицето и използвайте топла вода за останалата част от тялото.

Това ще ви помогне да предотвратите прекаленото изсушаване на кожата. Използването на сапун във влагалището може да го раздразни и да наруши баланса на естествените бактерии, което може да доведе до бактериална вагиноза.

11. Защита на малки порязвания

Няма нужда да поддържате малки порязвания сухи или да ги покривате, когато се къпете. Ако имате малка рана, най-добре е да премахнете превръзката и да я почиствате всеки ден със сапун и топла вода, а душът е чудесно място за това.

Нанесете нова превръзка след изсъхване. Вашият  лекар ще ви каже как да се грижите за по-сериозни рани.

12. Вентилаторът в банята не работи

Банята може да стане много влажна по време на вана или душ и с течение на времето тази влага във въздуха може да повреди вашата дограма и гипсокартон. Освен това е идеално място за развитие на мухъл и бактерии.

Включете  вентилатор в банята или отворете малко прозорец всеки път, когато се къпете, за да контролирате влажността. Уверете се, че банята е напълно суха след всеки душ.

13. Мръсна завеса за баня

Завесите за душ могат да бъдат тайно скривалище за бактерии. Ако имунната система е компрометирана, това може да се превърне в проблем, така че почиствайте или сменяйте редовно завесата за душ, за да сте в безопасност./ zdrave.to








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: