Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фитнес треньор: Хората трябва да се фокусират върху 4 основни принципа при храненето
Автор: ИА Фокус 16:14 / 28.06.2024Коментари (0)693
©
Второ поколение български деца са на първо място по затлъстяване в ЕС, на първо място по гръбначни изкривявания, на първо място по очни заболявания и пристрастяване към мобилните устройства. Загуби се стойността на физическото възпитание в училище. По мое време идваше кинезитерапевт, преглеждаше кой има гръбначно изкривяване, имаше 5-10 минути преди часове лечебна физкултура, лечебна гимнастика, а сега всичко това се загуби. Това каза за предаването “Животът на фокус" по Радио “Фокус" с водещ Ася Александрова, Иван Неделчев - фитнес треньор.

"От 24 часа денонощие тези деца 20 часа или са седнали, или са легнали. Игрите преди и след училище, игрите пред блока, игрите в зелените площи, гоненицата, карането на колело, ритането на топка, забавата през свободното време се прехвърли в телефона. Децата станаха зависими към телефон, към калорични трансмазнини, към рафинирани въглехидрати и за тях движението не е игра за удоволствие, а мъка. Има все родители, които дават добрия пример на децата си. Освен, че е скъпо като финанси, то е много скъпо като време и енергия. Системата за масов спорт рухна", подчерта д-р Иван Неделчев.

"Роднините и близките на едно дете трябва да използват неговата потребност да се движи - да скача, да пада, да кара колело в парка, да го запишат плуване, да излиза след училище на вечерна разходка, да играе двигателни игри, в които има активност. В тези най-ранни години, ние трябва да дадем първите навици за двигателна активност. Хубаво е в тийнеджърската възраст да бъдат поставени под педагогическа работа. Треньорът знае принципите на възпитание, на образование, на мотивация, принципите на дисциплина така, че детето да заобича спорта и той да стане част от него", обясни фитнес треньорът.

По думите му задължително е да бъдем здрави на работното си място. Без здраве няма да бъдем пълноценни във фирмата, компанията, финанси и т.н. "Хората, които 6-7 часа са седнали, най-важното нещо е да имат удобно бюро, удобен стол, на който тялото, гръбначния стълб, позицията в която седят да изпълнява закономерностите на физиологията и на всеки час да се разхождат по 10 минути, да дишат през носа по възможност, да консумират повече вода.

Когато става въпрос за хранене, хората трябва да се фокусират върху 4 основни принципа: 1 - какво ядем? 2 - колко го ядем? 3 - кога го ядем и 4 - как го ядем? Изключваме пържени, рафинирани храни, тежки храни, мазнотии, прости бързи захари, сладко, това не е препоръчително, особено в летния сезон. Препоръчват се леки храни - месца, риба, балансирано количество зеленчуци. Прекаляването със зеленчуци фибри и дестилираната вода в зеленчуците натоварват храносмилането. Зеленчукът е гарнитура, основната храна в една чинията трябва да има и белтъчини, въглехидрати, и зеленчуци, тоест,  крехко пилешко месо, плюс порция ориз, плюс някакъв зеленчук".

“Аз залагам на белтъчини, по-голямо количество месо, риба, яйце. Въглехидратите - ориз, картофи, паста, овесени ядки само за гарнитура и балансирано количество зеленчуци. С плодовете също се прекалява, те са вкусни, но плодовата захар, фруктозата, фрешовете трудно се преработват, натоварва се черния дроб. 1-2 плода на ден, не много големи парчета диня, и внимание с фрешовете, които не са толкова полезни, поради вдигането на кръвната захар и липсата на фибри", препоръча д-р Иван Неделчев.



Още по темата: общо новини по темата: 359
30.06.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
50-ото Народно събрание
Лека атлетика - подготовка и състезания
Природни стихии
Арестуваха Брендо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: