Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фестивалът “Жреци на музите” гордо отбелязва четвъртото си издание
Автор: Екип Burgas24.bg 11:04 / 19.07.2009Коментари (0)495
©
Над 700 участници от над 20 български града, около 40 творчески формации и самодейни колективи, таланти от общо 5 държави, зрелищни микс-концерти на 8 сцени по Черноморието - това са само част от впечатляващите цифри и факти около четвъртото издание на Младежкия международен фестивал на изкуствата "Жреци на музите", който традиционно се провежда от 20 до 30 август в община Царево.

И това лято организаторите на арт-феста обещават незабравими дни с много вълнения, сътворени от млади художници, фотографи, режисьори и актьори, музиканти и танцьори, дошли от всички краища на родината, както и техните връстници с усет към изкуството от чужбина - от Русия, Словакия, Румъния, Украйна и Молдова.

Фестивалът има зад гърба си три повече от успешни издания и сериозната / и съвсем реална / амбиция да бъде разпознат от участниците, от публиката и медиите като ежегоден младежки форум и празник за бъдещите творци на България. И в този дух не един и двама журналисти и творци, от началото по-колебливо, а сега - по-убедени, оприличиха този младежки фест на доста по-възрастния му побратим „Аполония" в друго морско градче - Созопол. Тази година мечтата на младежите - участници и на организаторите стана реалност - те ще демонстрират талантите си и пред публиката в Созопол, сякаш за да подготвят ценителите на изкуството за "Аполония". Това, четвърто издание на "Жреци на музите" ще обхване още по-широк периметър - миналогодишните пет сцени вече са осем - Царево, Созопол, Китен, Приморско, Лозенец, Варвара, Ахтопол и Синеморец. Така идеята за "пътуващ фестивал", се превърна в реалност, а жителите и гостите на тези красиви кътчета от Черноморието ще се докоснат до магията на младежкото изкуство.

Организатори на фестивала са Сдружение "Темп арт" и Община Царево, подкрепата си за арт-форума декларираха и държавни институции, Българската асоциация на аматьорските театри - БААТ, творчески съюзи и сдружения.


ИСТОРИЯ НА ФЕСТИВАЛА


За своите три успешни издания зад гърба си, ММФИ има много спомени, незабравими вълнения и най-вече талант, без който подобно културно събитие нямаше да оцелее през годините- въпреки трудността да се организира и осигури финансово подобен род културно събитие, въпреки нароилите се "култ-ментета", фестивали с подозрително близки до "Жреци на музите" имена...

Първите стъпки на Младежкия фестивал на изкуствата „Жреци на музите" бяха в Царево, където от 20 до 27 август 2006 г. своите дарби показаха над 360 участници на възраст от 13 до 30 г. Талантливите участници и невероятната публика, която те наистина заслужаваха, заедно съпреживяха красотата на изкуството във всички негови измерения - театър, музика, изобразителното изкуство, фотография, фолклорното и естрадното пеене, танци и мода. Музите се вихриха на сцените в Царево и Лозенец.

На второто издание на фестивала през лято 2007, участниците бяха почти двойно повече - 600 деца и младежи от 30 формации. Публиката се наслади на младите таланти от София, Враца, Пловдив, Благоевград, Бобов дол, Пазарджик, Смолян, Банкя, Кнежа, Козлодуй, Лом, Перник и Царево. Специални гости бяха младежите и девойките от Северна Осетия, Кавказ........

През 2008 г. "Жреци на музите" привлече над 700 участници и заслужено получи своето място в почти всички национални и регионални медии. Но за неговите организатори по-важни от цифрите и известността са вълненията, приятелството и радостта в очите на децата, които имат своя истинска морска фиеста, намират нови приятели и най-вече - своята публика, творят и не спират да се забавляват.


ФЕСТИВАЛ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА?

В условията на свирепа икономическа криза, когато културата и изкуството, особено във вида на младежките самодейни формации, съвсем не е приоритет на държавата, организаторите на фестивала не се отказаха от идеята си да го превърнат в значимо събитие на културната карта не само на България, но и в европейски мащаб. Защото младите хора в държавата ни и изкуството, което те правят, са по-важни от инфлацията, стагнацията или конюнктурата в момента, по-важни от "изгодата" и "печалбата". Печалбата е нематериална, и това го знае всеки, който прави култура в България, категорични са арт-директорът на фестивала и режисьор Георги Врабчев и мениджърът Михаил Стегарев.

И тази година ММФИ "Жреци на музите" няма да има състезателен характер, а ще даде път, възможност за изява на всеки участник, на всяка група, на всички изкуства. Новото в четвъртото му издание е участието на боди арт група, поети с китари и дори гъдуларски състав. Младежите ще могат да се изявят в много концерти, спектакли, пърформанси, презентации и хепънинги, фото и арт изложби, както и модни дефилета.

Освен че ще пеят, танцуват, рисуват и играят, участниците ще имат уникалната възможност да създадат приятелства, които времето доказа, са чисти и дълготрайни. За това, естествено спомага летният дух и творческата атмосфера, която не напуска фестивала. Тук се раждат и много творчески идеи и експерименти, а младежката фантазия и вдъхновение ни дават кураж да вярваме, че изкуството и младостта ще спасят света.

Така, "Жреци на музите" се готвят да осъществят мечтите на стотици български деца и младежи, както и потребността на публиката от свободното младежко вдъхновение, което заслужава своята слава, своята сцена.




Още по темата: общо новини по темата: 3
28.08.2009 »
23.08.2009 »
19.03.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Градският транспорт в София
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: