ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето как правилно да консумирате зехтин | ||||||
| ||||||
Как е правилно да се яде зехтин? "Олио може да се добавя към вече приготвена храна, но нерафинирано олио не може да се пържи. Това се отнася и за зехтина", добавя още експертът. Според д-р Войт напълно здравите хора или тези с леки стомашно-чревни проблеми, като гастрит, могат да консумират една или две супени лъжици зехтин, като го добавят към готовите ястия на всяко хранене. "Важно е храната да не се пържи в нерафинирано олио, то има ниска температура на горене и с това всички ползи от него ще изгорят“, подчертава диетологът. Д-р Кристина Фойгт уточнява, че няма значение къде искате да добавите зехтин. Можете например да го добавите към каша за закуска, да го добавите към салата с риба за обяд или да залеее с него котлет за вечеря, каза експертът. Диетологът съветва да добавяте това растително масло към храната всеки ден и в рамките на две седмици състоянието на косата, ноктите и кожата ще се подобри, а сънят и храносмилането ви също ще бележат подобрение. Д-р Кристина Фойгт споделя как и в какво трябва да съхранявате зехтина. Според нея най-добрата форма на опаковане са тенекиите или тъмните стъклени съдове. Основен показател за качество е киселинността от порядъка на 0,2–0,8, отбеляза диетологът. Основната тайна на зехтина е неговият уникален състав - той е истински склад от полезни компоненти, които се усвояват от човешкото тяло почти 100%. Това растително масло съдържа голямо количество антиоксиданти и витамин Е, който помага за усвояването на витамини А и К. Резултатът от тази естествена "верижна реакция“ е общо подмладяване на тялото, подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите. Зехтинът е изключително полезен за храносмилателната система. Подобрява дейността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб, подпомага зарастването на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Той има жлъчегонно и леко слабително действие. Това е рядко и ценно свойство, тъй като другите растителни масла нямат холеретичен ефект. Десертна лъжица зехтин на празен стомах в продължение на три месеца помага за лечение на стомашни язви и гастрит, докато лъжица слънчогледово масло в такава ситуация може да предизвика чернодробни колики и обостряне на стомашно-чревни заболявания. Зехтинът е естествено средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания, особено инфаркти и инсулти, както и рак. Тайната е в съдържанието на рекордно количество Омега-3 мононенаситени мастни киселини, които предотвратяват отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и дори унищожават вече съществуващите, посочва actualno.com. "Приучете се да приемате две супени лъжици зехтин на ден (подправете салата, добавете към супи, гарнитури, маринати) и сърцето ви ще работи като часовник. Освен това учените са установили, че олеиновата киселина, съдържаща се в зехтина, стимулира ген, който потиска активността на раковите клетки. Съответно рискът от развитие на рак, по-специално рак на гърдата при жените, намалява", казва специалистът. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Млад шофьор прегази легнал на пътя бургазлия
09:16 / 25.11.2024
Изрязаха 90 % от корема й
09:02 / 25.11.2024
В Бургас е първата училищна паралелка, която изучава изкуствен интелект
09:30 / 24.11.2024
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
16:05 / 24.11.2024
Започва ремонт на тези бургаски улици
14:10 / 25.11.2024
Важна новина за бургаските шофьори!
04:00 / 24.11.2024
Бивша футболистка на ЦСКА: Величка на Гунди много се изложи!
17:24 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета