Една проста промяна в храненето може да ни помогне да намалим риска от смъртност със 17%

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:29 / 17.03.2025
411
Когато става дума за дълголетие и предпазване от различни заболявания, здравословното хранене е от ключово значение. Но в ежедневието си хората често консумираме мазна храна и готвим обилно с мазнини. И макар те действително да придават вкус, се оказва, че има добра причина да подбираме вида мазнина, който консумираме и използваме у дома.

Според ново проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine, една проста промяна в храненето, свързана именно с мазнините, може да ни помогне да намалим риска от смъртност със 17% и да се предпазим от някои заболявания.

Американски изследователи от Масачузетския технологичен институт и Харвард са анализирали информация, свързана със здравето и начина на хранене на над 220 000 американски възрастни за период от 33 години. Това, което учените установяват е, че завишеният прием на растителни масла, най-вече соево, рапично и зехтин (но не и царевично или шафраново масло) е свързан с по-ниска обща смъртност, смъртност от рак и сърдечно-съдови заболявания. Маслото, от друга страна, се свързва с повишен риск от обща смъртност и смъртност от рак.

И по-конкретно - според изследователите заместването на по-малко от супена лъжица масло на ден (около 10 грама) - с еквивалентните калории на растително масло може да намали риска от смъртност от рак и преждевременна смъртност със 17%.

"Дори малкото намаляване на маслото и включването на повече масла на растителна основа в ежедневната ви диета може да има значителни дългосрочни ползи за здравето", казва водещият автор на изследването Ю Джан.

Какви са предимствата на растителните масла над маслото

Това, което прави маслата на растителна основа по-здравословни от маслото, е високото им съдържание на ненаситени мазнини, които помагат за понижаване на лошия холестерол и повишаването на добрия холестерол. А този благоприятен ефект от своя страна помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Освен това е доказано, че растителните масла имат противовъзпалителни свойства.

Маслото, от друга страна, е с високо съдържание на наситени мазнини. Те обаче повишават нивата на лошия холестерол, както и риска от сърдечни заболявания. Изследователите отбелязват също, че високото съдържание на наситени мазнини в маслото може да предизвика възпаление на мастната тъкан, което може да доведе до развитието на различни видове рак. Освен това проучванията показват, че наситените мазнини в храната могат да променят хормоналната активност, потенциално отключвайки хормонално чувствителни ракови заболявания като рак на гърдата и рак на простатата.

И докато учените изтъкват ползите от консумацията на соево, рапично масло и зехтин, те отбелязват, че царевичното масло, което често се използва за пържене, не може да се похвали с предимства пред останалите. А това се дължи на неговите минимални количества омега-3 мастни киселини в сравнение с рапичното и соевото масло. Колкото до шафрановото масло, ползите от него също са неубедителни, но основно заради ограничената му консумация в САЩ, пише Fortune, цитиран от lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
"Sesame Турнири на волята" започва тази вечер по NOVA, първата би...
Ожениха се!
13 причини да включим колаген в грижата си за кожата
Представителите на тези зодии не трябва да се плашат от ретроград...
Стотици трабанти изпълниха улиците на този наш град
Как да си купим автомобил изгодно?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).